Creșteri semnificative ale prețurilor pentru vacanțe în Europa. În ce stadiu se află România

Creșteri semnificative ale prețurilor pentru vacanțe în Europa. În ce stadiu se află România
Sursa foto: Shutterstock

O analiză recentă a arătat că vacanțele în Europa s-au scumpit în medie cu 4%. Cu toate acestea, România, Serbia și Croația au înregistrat creșteri semnificative de aproximativ 8%, conform analiștilor XTB.

România, Serbia și Croația înregistrează creșteri majore

Vacanțele din acest an în Europa au devenit mai scumpe, cu o creștere medie de 4%. Însă, în România, Serbia și Croația, costurile au crescut cu aproximativ 8%, potrivit analiștilor XTB, o companie de tranzacționare pe bursele internaționale, conform Știrile ProTv. 

Inflația și ratele ridicate ale dobânzilor au contribuit la această creștere a prețurilor, obligând oamenii să fie mai atenți la cheltuielile lor. În cel de-al treilea trimestru al anului trecut, 60% din cheltuielile de vacanță ale europenilor au fost dedicate cazării și meselor, iar 18% pentru transport, conform sondajului ETR/FAMILITUR.

„Într-un an marcat de evoluţia inflaţiei, politica, inteligenţa artificială şi ratele ridicate ale dobânzilor, scăderea puterii de cumpărare obligă oamenii să fie şi mai atenţi la cheltuielile din următoarele luni, ceea ce influenţează, în mod inevitabil, şi alegerea destinaţiilor de vacanţă şi bugetul alocat”, arată analiştii XTB.

Japonia a devenit o țară mai accesibilă, iar Turcia cunoaște creșteri drastice ale prețurilor

Pe de altă parte, Japonia devine o destinație mai accesibilă, datorită devalorizării yenului japonez. Vizitarea Japoniei este acum cu 11% mai ieftină decât în 2023, conform analizei XTB.

„Analizând evoluţia preţurilor şi „mişcările valutare” ale ţărilor cele mai vizitate în ultimii ani, ajungem la o concluzie clară: este momentul să mergem în vacanţă în Japonia. Recent, OCU (organism din Spania care recomandă şi informează consumatorii cu privire la diverse produse) a desemnat această ţară asiatică drept destinaţia favorită pentru această vară. Devalorizarea yenului japonez în ultimele douăsprezece luni face ca vizitarea Japoniei să fie cu 11% mai ieftină decât în 2023”, se mai precizează în analiză.

Situația este drastic diferită în Turcia, unde, în ciuda devalorizării lirei cu peste 20%, prețurile pentru cazare, restaurante și transport au crescut cu peste 70%.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`