Creșterea temperaturii globale cu 1,5 grade Celsius ar putea avea loc mai devreme de 2030: „Cele două războaie generează emisii groaznice în atmosferă”

Creșterea temperaturii globale cu 1,5 grade Celsius ar putea avea loc mai devreme de 2030: „Cele două războaie generează emisii groaznice în atmosferă”

Cercetătorii avertizează că emisiile de combustibili fosili amenință să accelereze creșterea temperaturii globale, depășind pragul critic de 1,5 grade Celsius până în 2030.

Luna iulie a acestui an a fost cea mai călduroasă din istorie, semnalând tendința crescândă a nivelurilor de dioxid de carbon și a altor gaze cu efect de seră în atmosferă. Această cifră reprezintă un punct-cheie în Acordul de la Paris, dar se pare că amenințarea este tot mai aproape de a deveni realitate, relatează Alephnews.ro.

„Cele două războaie generează emisii groaznice în atmosferă”

Din cauza creșterii nivelului de dioxid de carbon și a altor gaze cu efect de seră în atmosferă, temperaturile globale cresc, iar aceste gaze rețin radiațiile terestre, generând un efect de seră care conduce la încălzirea globală.

Un activist de mediu a subliniat că, conflictele recente au generat emisii semnificative în atmosferă, contribuind la creșterea temperaturii. Aceste emisii nu se limitează doar la traficul auto, ci implică și substanțe chimice periculoase.

„La sfârșitul anului s-ar putea să înregistrăm acel 1,5 grade Celsius peste temperatura medie anuală. Spun acest lucru pentru că cele două războaie generează emisii groaznice în atmosferă. Trebuie să avem în vedere acest lucru și nu vorbim doar de emisii ale traficului auto. Vorbim de emisii cu substanțe chimice, extrem de periculoase. Am trecut de 1 noiembrie și în București vom înregistra temperaturi de luna iulie. Avem depășiri cu câteva grade ale temperaturilor care ar fi trebuit să fie în mod normal”, a explicat Dan Trifu, vicepreședinte Eco-Civica, la Aleph News.

Acordul de la Paris semnat în 2015 avea drept obiectiv menținerea creșterii temperaturilor globale „cu mult sub” 2 grade Celsius. Cu toate acestea, există îngrijorări tot mai mari că această limită crucială ar putea fi depășită înainte de 2030, având consecințe grave asupra schimbărilor climatice globale.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`