Curtea Constituţională a decis că majorările veniturilor demnitarilor sunt neconstituţionale şi, în consecinţă, nu se vor aplica.
În acest caz, este vorba nu doar despre veniturile parlamentarilor, ci şi de cele ale primarilor, preşedinţilor de consilii judeţene, deci ale demnitarilor.
Cei din coaliţia de guvernare veniseră cu un amendament la Legea salarizării, încercând să crească cu un sfert inclusiv salariile demnitarilor, nu doar ale funcţionarilor publici.
Uniunea Salvaţi România a depus două sesizări la Curtea Constituţională care vizează proiectele de majorări de salarii din sistemul public trecute prin Parlament. Principalele argumente de neconstituţionalitate invocate în sesizări sunt: lipsa fişei financiare, încălcarea principiului bicameralismului, încălcarea procedurilor parlamentare de adoptare a legilor, conform Agerpres.
Pe parcursul acestor sesizări, fostul ministru al Economiei, deputatul USR Claudiu Năsui, a declarat că diferențele dintre salariile de la stat și cele din privat sunt uriașe, iar principalii vinovați sunt PSD și PNL. El a mai precizat că românii sunt nedreptățiți.
Acesta a adăugat că diferența dintre salariile de la stat și cele din privat a crescut în ultimii 10 ani cu 464%. În timp ce românii au muncit, alții s-au îmbogățit fără efort. Oficialul a precizat că autoritățile și-au majorat salariile pe ascuns.
Acum, la trei luni după sesizare, judecătorii Curţii au constatat că în acest caz nu se respectă Constituţia, astfel că majorările nu sunt valabile.
Acest lucru înseamnă că parlamentarii nu vor primi majorări de indemnizaţii începând din această toamnă şi nu se vor majora salariile nici pentru primari sau preşedinţi de consilii judeţene.
Potrivit unor surse de la CCR, motivul pentru care au constatat că modificarea nu respectă standardele Constituţiei este acela că nu s-a respectat principiul bicameralismului.
Practic, deciziile luate în cele două camere ale Parlamentului nu sunt similare.