Creșterea prețului gazelor naturale declanșează un nou val de scumpiri
Chiar dacă pentru populaţie preţul gazului nu se modifică, scumpirea gazului pentru agenţii economici se va resimţi direct şi inevitabil în bugetul fiecărui cetățean. În următoarele zile, toate se vor scumpi: carne şi preparate din carne, pâine, haine, sau încălţăminte Producătorii de pâine sunt primii care vor creşte preţul, chiar dacă vorbim de câţiva bani.
“E o cheltuială și ea trebuie să fie recuperată de undeva. Nu are de unde să fie recuperată decât din prețul produsului”, adeclarat, pentru B1 TV, produc[torul de pine Gelu Scutaru.
Şi carnea din galantare se va scumpi, odată ce procesatorii vor plăti facturi mai mari la gaze, dar şi un preţ mai ridicat pentru cereale.
“Estimez, per total nu poate să depășească 2-2,5% influența asupra prețului, per total industrie alimentară”, a precizat președintele Romalimenta, Sorin Minea.
http://static.mediadirect.ro/player-preload/swf/preloader/preloader.swf
ANRE a motivat majorarea preţurilor gazelor pentru industrie prin creşterea tarifelor gazului din import de la 290 dolari la 460 dolari pe 1.000 de metri cubi. Scumpirea este convenită în acordul cu FMI. Calendarul prevede o majorare de 30 % până în 2012, ceea ce înseamnă că trebuie să ne aşteptăm la alte scumpiri, chiar dacă pentru populaţie preţul va rămâne neschimbat până în 2013.
Gazul mai scump pentru industrie va avea cu siguranţă un efect de frână pentru economie. Deja FMI deja a constatat o încetinire a creşterii economice în trimestrul doi, însă îşi menţine prognoza pentru acest an, anume de creştere cu 1,5%, în special datorită avansului înregistrat în primele trei luni, precizează Jeffrey Franks, şeful misiunii FMI.