Premierul Viorica Dăncilă i-a cerut lui Petre Daea să anuleze ordinul prin care ţăranii nu puteau să crească mai mult de 5 porci fără a se înregistra şi a plăti impozit (VIDEO)

Premierul Viorica Dăncilă i-a cerut lui Petre Daea să anuleze ordinul prin care ţăranii nu puteau să crească mai mult de 5 porci fără a se înregistra şi a plăti impozit (VIDEO)
Foto: gov.ro

Premierul Viorica Dăncilă i-a cerut, vineri dimineaţă în şedinţa de guvern, lui Petre Daea să anuleze ordinul de ministru dat prin care se introducerea un nou model de clasificare a fermelor de porci.

„Domnule ministru am să vă rog să reveniţi ordinul pe care l-aţi dat în legătură cu stabilirea dimensionării tipurilor exploataţiilor de suine pe teritoriul României. Eu cred că trebuie să avem grijă de oamenii care au ferme mici şi să îi încurajăm. Vă rog să anulaţi ordinul, să revenim la ce aveam înainte, şi bineînţeles vom face o analiză referitor la acest aspect”, a afirmat Viorica Dăncilă, în şedinţa de guvern.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

Reamintim că prin acest ordin , se prevede că ţăranii pot creşte doar până la 5 porci fără a fi nevoiţi să se înregistreze şi să plătească impozit. Anterior, prin ordinul din 2017, se prevedea că fermierii nu sunt nevoiţi să se înregistreze dacă au până în 20 de capete de porci.

„Exploatațiile cu un efectiv de maxim 5 capete de porcine cu greutatea de peste 30 kg sunt ferme de suine de subzistență destinate autoconsumului și nu sunt supuse regulilor de înregistrare la Registrul Comerțului, fiind scutite de impozite.

Deținătorii de exploatații agricole cu un număr cuprins între 6 și 130 de capete se înregistrează gratuit la ANSVSA, cele care depășesc 130 de capete se consideră ferme mari de suine și se înregistrează la Registrul Comerțului, în Sistemul Național de Identificare a animalelor, îndeplinesc normele de biosecuritate și sunt autorizate sanitar – veterinar”, a precizat, miercuri, Ministerul Agriculturii la solicitarea B1.ro.

Instituţia a subliniat că toate aceste modificări s-au făcut „în baza prevederilor Regulamentului UE nr. 220/2015 care vizează clasificarea fermelor în funcție de dimensiunea economică a acestora, întrucât Regulamentul UE 1242/2008, care a stat la baza ordinului anterior, a fost abrogat, atrăgând după sine anularea ordinului MADR 300/2017”.

Această decizie a premierului de a cere anularea ordinului de ministru, vine după ce şi Liviu Dragnea l-a criticat pe Petre Daea în urmă cu două săptămâni pentru activitatea din ultima perioadă.

”L-aş ruga pe un ministru la care ţin foarte mult, au fost perioade în care îmi era chiar drag, l-aş ruga să vină mai des în Călăraşi, aşa cum trebuie să vină mai des şi în Teleorman, în Giurgiu, în Olt, în Dolj, pentru că sunt judeţe dunărene, cu un pământ foarte bogat şi cu un potenţial foarte bogat, dar cetăţenii din aceste judeţe nu beneficiază de toată bogăţia acestui pământ aşa cum ar trebui”, a declarat la Liviu Dragnea.

Rămâne de văzut acum, dacă Petre Daea va anula ordinul publicat pe 19 martie în Monitorul Oficial şi va reveni la prevederile din 2017 sau se vor adopta alte măsuri privind clasificarea fermelor de porci.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`