Creștere „extrem de solidă” a salariilor din zona euro, anunțată de Banca Centrală Europeană
Banca Centrală Europeană (BCE) a anunțat o creștere „extrem de solidă” a salariilor din zona euro, deși nivelul real ar putea să scadă, în contextul inflației ridicate, potrivit Reuters.
În ultimii doi ani, o creștere istorică a ratei anuale a inflației a erodat veniturile reale. După această perioadă, firmele își ajustează nivelul salariilor, provocând îngrijorări în privința inflației ridicate, întrucât s-ar putea perpetua dacă stabilirea salariilor este ajustată pe o bază regulată.
BCE anunță o creștere „extrem de solidă” a salariilor din zona euro
„Creşterea salariilor în următoarele trimestre este aşteptată să fie ‘extrem de solidă’ comparativ cu tiparele istorice. Aceasta reflectă piaţa robustă a forţei de muncă, care până acum nu a fost afectată semnificativ de încetinirea economiei, de majorarea salariului minim la nivel naţional şi de unele ajustări între salarii şi rata ridicată a inflaţiei”, au menționat economiștii BCE.
Banca Centrală Europeană trebuie să aibă atenție sporită asupra ritmului de creștere a salariilor pentru a nu afecta așteptările inflaționiste. Președintele BCE, Christine Lagarde, a precizat că acest ritm va fi mai repede decât s-a previzionat, potrivit g4media.ro.
„Salariile reale sunt acum substanţial mai scăzute decât erau înainte de pandemie şi probabil vor mai scădea în următoarele luni, ceea ce ar putea determina sindicatele să ceară salarii mai mari la următoarele negocieri, în special în domeniile unde nivelul salarizării este mai scăzut”, a concluzionat BCE.
„Natura decalată a stabilirii salariilor face ca ajustarea salariilor nominale la creşterea cumulativă a costului vieţii să se desfăşoare timp de câţiva ani. Aceasta înseamnă că, chiar după ce vor dispărea şocurile provocate de energie şi pandemie, majorarea salariilor va fi principalul motor de creştere a preţurilor în următorii ani”, susține Philip Plane, șef al BCE.