Crește numărul mamiferelor marine care au decedat, în urma naufragiului petrolierelor rusești. Peste 30 de delfini au fost găsiți fără viață

Publicat: 06 01. 2025, 20:05
Actualizat: 06 01. 2025, 20:10
Sursa Foto: Hepta

Scufundarea celor două petroliere rusești la jumătatea lunii decembrie, în dreptul Crimeei, a provocat un adevărat dezastru ecologic în Marea Neagră. Mai multe mamifere marine au avut de suferit, printre care cei peste 30 de delfini care au murit.

Peste 30 de delfini morți au fost găsiți în Marea Neagră după deversările provocate de naufragiul a două petroliere ruseși. Ambele părţi ale strâmtorii Kerci au fost contaminate cu păcură, arată imaginile publicate de centrul de salvare a delfinilor Delpha.

„De la incident, am înregistrat 61 de cetacee moarte, dintre care 32 probabil au murit după 15 decembrie, iar decesele lor sunt cel mai probabil legate de scurgerea de petrol. Restul au murit înainte de incident, fiind carcase foarte vechi”, a  transmis centrul, potrivit Observator News.

„Pentru această perioadă a anului (în afara sezonului de eșuare), acesta este un număr neobișnuit de mare de decese. Judecând după starea cadavrelor, majoritatea acestor cetacee probabil au murit în primele 10 zile după dezastru, iar marea continuă să le aducă trupurile la țărm. Principalele victime sunt delfinii Azov, care au fost întotdeauna cei mai vulnerabili dintre cetacee”, se mai arată în comunicat.

 

Rusia a declarat stare de urgență în Crimeea

Rusia a declarat sâmbătă stare de urgenţă regională în Crimeea, peninsula ucraineană pe care a anexat-o în 2014. Guvernatorul instalat de Rusia în oraşului Sevastopol din Crimeea, Mihail Razvojaev, a instituit stare de urgenţă în oraş pentru a da autorităţilor mai multă putere să ia decizii rapide, cum ar fi ordonarea cetățenilor să evacueze locuințele.

În tot acest timp, petrolul deversat continuă să fie curățat de personalul specializat şi voluntari. Persoanele care participă la operaţiunea de curăţare a ţărmului au evacuat până în prezent peste 86.000 de tone metrice de nisip şi sol contaminat, potrivit Ministerului rus pentru Situaţii de Urgenţă.

Încă de pe data de 15 decembrie, atunci când a avut loc naufragiul celor două vase petroliere din cauza unei furtuni puternice în strâmtoarea Kerci, peste 10.000 de persoane lucrează pentru a scoate cu lopata păcura vâscoasă şi urât mirositoare de pe plajele cu nisip din staţiunea Anapa şi din jurul acesteia. ONG-urile de mediu relatează în acest timp şi despre afectarea faunei marine în zonă, mai ales delfini şi pescăruşi morţi.

O persoană a murit în urma naufragiilor

Primul petrolier s-a rupt în două şi s-a scufundat, iar al doilea a eşuat pe ţărm. Din rândul membrilor echipajelor o persoană a murit şi 26 au fost salvate.

Potrivit estimărilor iniţiale ale autorităţilor ruse, circa 3.000 de tone de păcură, dintr-un total de aproximativ 9.000 de tone, s-au scurs din aceste nave, iar vântul a împins mareea neagră către coastă. Ulterior, Ministerul rus al Transporturilor a revizuit aproximarea la 2.400 de tone de păcură deversată.

Acest tip de păcură, M100, este una grea, care se solidifică la o temperatură de 25 de grade Celsius. Spre deosebire de alte produse petroliere, nu pluteşte la suprafaţă, ci se scufundă sau rămâne suspendată în coloana de apă.