Crește numărul atacurilor de lup în județul Buzău: Persoanele afcetate vor fi despăgubite

Crește numărul atacurilor de lup în județul Buzău: Persoanele afcetate vor fi despăgubite
Crește numărul atacurilor de lup în județul Buzău: Persoanele afcetate vor fi despăgubite, sursă foto: captură YT

Agenţia pentru Protecţia Mediului (APM) a aprobat pentru luna iulie despăgubiri de aproximativ 50.000 de lei persoanelor din judeţul Buzău care au înregistrat pagube din pricina animalelor sălbatice, constatându-se faţă de anii precedenţi o frecvenţă mai mare a atacurilor de lupi, transmite Agerpres.

Despăgubirile de anul acesta au ajuns la 245.000 lei

Potrivit APM, în prima jumătate a anului 2024, valoarea despăgubirilor aprobate în urma atacurilor de lupi şi urşi s-a ridicat la aproximativ 245.000 lei.

„În luna iulie 2024, APM. Buzău a participat la 25 comisii de evaluare şi constatare a pagubelor produse de animale sălbatice din specii strict protejate, din care, 15 comisii constituite pentru evaluarea şi constatarea pagubelor produse de urşi în teritoriile Unităţilor Administrativ Teritoriale (UAT): Lopătari, Siriu, Bozioru, Beceni, Bisoca, Buda, Calvini, Cernăteşti, Siriu, Chiojdu, Vintilă Vodă şi la 10 comisii constituite pentru evaluarea şi constatarea pagubelor produse de lupi în în teritoriile UAT-urilor: Scorţoasa, Cernăteşti, Chiliile şi Căneşti.

Valoarea totală a despăgubirilor aprobate prin deciziile emise de APM, care vor fi acordate persoanelor fizice pentru pagubele şi/sau daunele produse de speciile de faună de interes cinegetic, este de: 49.391 lei (valoarea totală a despăgubirilor, de la începutul anului, este de: 244.782,76 lei)”, informează APM, citat de G4Media.

„Au fost atacuri destul de frecvente, în ultimul timp s-au intensificat atacurile de lup, nu erau până anii trecuţi, dar acum se pare că s-au înmulţit ori au migrat în zonă, iar oamenii ştiu cum să procedeze în cazul unor pagube. Au atacat la stână, în afara localităţii, nu în zone locuite. De atacuri de lup nu am mai auzit în zonă de multă vreme, dar în ultimul timp au început şi anul acesta frecvenţa a crescut”, a declarat, pentru AGERPRES, primarul comunei Scorţoasa, Vasile Săcuiu.

Potrivit APM, persoanele care înregistrează pagube în urma atacurilor animalelor sălbatice trebuie să depună în termen de maximum 48 de ore, la primăria localităţii pe teritoriul căreia s-a produs incidentul, o cerere pentru stabilirea răspunderii civile şi acordarea despăgubirii.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
12:33 - Mircea Lucescu se operează tot în Ucraina, la Kiev
12:12 - Adrian Veștea: Nicolae Ciucă va câștiga Președinția. Este normal, pentru a avea în continuare un parcurs democratic și echilibrat, să avem o persoană care pune interesele țării înaintea altor interese (VIDEO)
12:00 - Niciun avion nu aterizează sau decolează pe aeroportul Charleroi din Belgia, din cauza unei greve a angajaților care reclamă volumul de muncă prea mare
11:53 - Adrian Veștea: 98,4% dintre unitățile administrative din România beneficiază de Programul Anghel Saligny. Se adresează tuturor comunităților, indiferent de culoarea lor politică (VIDEO)
11:27 - Statuia reginei Elisabeth a II-a a Marii Britanii a produs hohote de râs și indignare, după ce un critic a spus că seamănă mai mult cu doamna Doubtfire, personajul lui Robin Williams (FOTO în interiorul textului)
11:24 - Radu Oprea, despre tensiunile cu PNL pe tema pensiilor militare: De ce n-a făcut nimic Nicolae Ciucă atâta timp cât a fost premier? (VIDEO)
11:05 - Nicușor Dan l-a invitat pe Marcel Ciolacu „la unul din zecile de mari șantiere ilegale din București”: „Nu putem să lăsăm mafia imobiliară să facă politica instituțiilor în materie de urbanism și apoi să ne mirăm că e trafic”
10:52 - Jon Bon Jovi a salvat o femeie care dădea se arunce de pe un pod din Nashville
10:33 - Protest al nevăzătorilor împotriva legii pensiilor, pe 19 septembrie. Florentin Rădulescu: Lucrurile nu se mișcă în ritmul în care ne dorim. Vom veni la București în număr mare (VIDEO)
10:32 - Consumismul și criza climatică amenință un viitor echitabil pentru umanitate, spune un raport