Crescătorii de stridii din Italia se gândesc să cultive perle în apele Mediteranei, pentru prima dată în istorie

Crescătorii de stridii din Italia se gândesc să cultive perle în apele Mediteranei, pentru prima dată în istorie
Sursa foto: Freepik/ @freepik

Perlele ar putea fi cultivate în curând în apele europene, pentru prima dată în istorie, în condițiile în care crescătorii de stridii din Italia vor să profite de oportunitatea neașteptată oferită de încălzirea rapidă a Mediteranei, transmite Reuters.

Apele Mării Mediterane sunt tot mai calde

La finele lui 2023, primele exemplare din Pinctada radiata, o specie de scoică producătoare de perle originară din Marea Roșie, au fost văzute în Golful Poeților, o populară zonă turistică amplasată la aproximativ 100 de kilometri de orașul Genova, pe coasta de nord-vest a Italiei.

La mai puțin de un an de atunci, scoicile care produc perle proliferează în ceea ce odată erau cele mai reci ape din Marea Mediterană, și care în mod normal erau renumite pentru alte tipuri de stridii, utilizate în scop alimentar, mai degrabă decât pentru bijuterii, scrie Agerpres.

„Am analizat posibilitatea de a produce perle de cultură aici”, spune Paolo Varrella, președintele unei cooperative care a cultivat stridii comestibile în zonă, încă din 2011. Grupul a luat deja contat cu cultivatorii de perle din Mexic pentru a obține unele informații cu privire la tehnicile de producție, a adăugat Varrella.

Scoicile care pot produce perle sunt o specie invazivă

„Scoicile Pinctada radiata au fost descoperite în jurul insulei Sicilia încă din 1970 dar numai în ultimul deceniu au migrat spre nord”, în mările Tireniană și Ligurică mai reci, spune Salvatore Giacobbe, profesor de ecologie la Universitatea din Messina.

Aceasta este ultima dintr-un șir de specii invazive originare din apele calde care au intrat în Mediterana, mare care se încălzește în contextul schimbărilor climatice. Manuela Falautano, cercetător la Institutul de studii de mediu ISPRA, spune că tendința a înregistrat o „creștere exponențială” în ultimul deceniu.

Unele dintre aceste specii invazive sunt agresive și perturbă ecosisteme delicate iar în unele cazuri, precum peștele scorpion, sunt și periculoase pentru oameni.

Porțiunea de apă cu o suprafață de 2,5 milioane kilometri pătrați care separă sudul Europei de Africa și Orientul Mijlociu se încălzește mai rapid decât media mărilor lumii, spune Falautano.

Perlele de cultură, care sunt asociate mai degrabă cu atolurile din Polinezia decât cu nordul Mediteranei, reprezintă o cifră de afaceri globală de 11 miliarde dolari pe an, iar crescătorii de stridii din Italia sunt interesați să intre și ei în afacere.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
21:26 - Stelian Bujduveanu (PNL), despre legea prin care Klaus Iohannis ar putea fi ales senator: Această practică nu este doar în România. Experiența oamenilor care au servit țara trebuie să fie pusă în favoarea cetățenilor și pentru cetățeni (VIDEO)
21:17 - Care este diferența dintre roșiile românești și cele turcești. Românii consumă cele mai multe roșii de import din Turcia
20:57 - Ionuț Stroe (PNL), despre sprijinul UE pentru sinistrați: Sunt două tipuri de sprijin pe care Comisia Europeană le poate acorda României (VIDEO)
20:53 - Taximetriștii din Timișoara sunt la un pas de revoltă. „Dispeceratele au creat un adevărat cartel”
20:31 - Ministrul Mediului: „Vârful de debit pe Dunăre va fi pe 28-29 septembrie. Va fi mai mult decât dublu a ce avem acum” / Cum s-au pregătit autoritățile (VIDEO)
20:27 - A fost activat planul roșu de intervenţii! Peste 70 de copii, intoxicați după ce au mâncat hrana primită de la școală. Asistenţii şi medicii au scos pe bandă rulantă elevii din ambulanţe
20:22 - Primul trec electric cumpărat de România în ultimii 40 de ani a fost distrus de pietre. Vehiculul a intrat în reparații înainte de a fi pus în circulație
19:59 - Locul ascuns din România care este înconjurat de peisaje frumoase și legende. Puțin români știu despre existența lui
19:51 - Eugen Tomac a explicat în ce constă, de fapt, portofoliul obținut de România la Comisia Europeană: Nu are responsabilități care să influenteze major politicile în Europa (VIDEO)
19:50 - Tomac: Avem o degradare destul de serioasă a democrației în România și tăcerea Comisiei Europene, altădată foarte vocală, e extrem de suspectă și nemulțumitoare (VIDEO)