Un studiu recent demonstrează că procentul de carne de porc din crenvurști poate să reprezinte doar 10%. Mai exact, compoziția variază la produsele din magazine între 10 și 93%, informează InfoConf.
Există și produse care sunt comercializate sub denumirea „Crenvurști carne de porc”, însă primul ingredient din listă este carnea de pui. Carnea de porc se află pe a patra poziție în lista ingredientelor.
Din punct de vedere al altor ingrediente regăsite în compoziție :
– 57.89% au în compoziție apa , fiind și cel de-al doilea ingredient – 31.57% au sarea ca fiind al treilea ingredient.
Ingredientele de pe etichetă se află în ordine descrescătoare : primul fiind în cantitatea cea mai mare , iar ultimul în cantitatea cea mai mică.
Din punct de vedere al aditivilor alimentari regăsiți în crenvurștii de porc:
– 100% din produse au în compoziție E-uri ( aditivi alimentari ) ;
Numericul de aditivi alimentari variază între 2 – 11 :
– 5.26% din produse au în compoziție 11 E-uri ;
– 10.53% din produse au în compoziție 9 E-uri
– 21.05% din produse au în compoziție 8 E-uri ;
– 5.26% din produse au în compoziție 7 E-uri ;
– 10.53% din produse au în compoziție 6 E-uri ;
– 5.26% din produse au în compoziție 5 E-uri ;
– 10.53% din produse au în compoziție 4 E-uri ;
– 21.05% din produse au în compoziție 3 E-uri ;
– 10.53% din produse au în compoziție 2 E-uri ;
Din punct de vedere al produselor ce conțin aditivi alimentari regăsiți frecvent situația se prezintă astfel :
– 100% dintre produsele studiate au avut în componență nitrit de sodiu (E250);
– 84.21% dintre produsele studiate au avut în componență difosfat de sodiu (E450);
– 84.21% dintre produsele studiate au avut în componență acid asorbic (E300);
– 57.89% dintre produsele studiate au avut în componență carmina (E120);
Cantitatea de sare s-a situat între 1.02g și 3g . Organizația Mondială a Sănătății estimează că aproximativ 2.5 milioane de decese ar putea fi prevenite dacă nivelul de consum global al sării ar scădea până la cantitatea recomandată de 5 grame/zi.