Credincioșii se pregătesc pentru Postul Crăciunului. Alimentele interzise și tradițiile pe care să le respecți timp de 40 de zile
Începutul săptămânii următoare marchează începutul unei perioade de post și rugăciune pentru credincioșii din România. Timp de 40 de zile, de pe 15 noiembrie până pe 24 decembrie, ortodocșii sunt în Postul Crăciunului, unul dintre cele mai importante și mai lungi 4 posturi de peste an.
Fiecare credincios se va strădui în aceste săptămâni să se abțină de la consumul de produse provenite de la animale, să se roage mai intens, să îi ierte pe apropiați, să fie mai buni și să se spovedească de păcate.
Când este Dezlegare la Pește în Postul Crăciunului?
Pentru că postul este foarte lung, de-a lungul celor 6 săptămâni, sunt date mai multe dezlegări la pește și vin. Astfel, se poate consuma pește, untdelemn și vin în toate zilele de sâmbătă și duminică, în zilele de marți și joi dacă e o sărbătoare marcată cu roșu în calendar sau e hramul bisericii la care ne rugăm, dar și la următoarele sărbători importante:
- 21 noiembrie: când e sărbătoarea Intrării Maicii Domnului în Biserică
- 30 noiembrie: Sfântul Andrei
- 6 decembrie: Sfântul Nicolae
- 13 decembrie: Sfântul Ierarh Dosoftei, mitropolitul Moldovei
- 18 decembrie: sărbătoarea Sfântului Daniil Sihastrul
În ajunul Crăciunului se ține post negru. Se poate mânca doar seara și atunci doar grâu fiert îndulcit cu miere, covrigi, turte din făină.
Ce trebuie să mănânci în Postul Crăciunului?
Postul Crăciunului este o perioadă care trebuie să detoxifice trupul și mintea. Așadar, atât medicii, cât și reprezentanții bisericii recomandă o dietă sănătoasă și variată, fără prea multe grăsimi, aditivi alimentari sau făinoase.
Proteinele din carne trebuie înlocuite de cele vegetale de calitate (mazăre, fasole, linte, arahide, năut soia, nuci, cereale integrale) și trebuie completate de fructe, legumele cu frunze verzi. Produse din comerț, precum pateuri vegetale, mezeluri din soia, legumele prăjite și dulciuri de post sunt de evitat pentru cei care vor să-și recapete vitalitatea în această perioadă.
Superstiții în Postul Crăciunului
Se spune că de Lăsatul Secului gospodarii mănâncă sarmale şi carne friptă, beau ţuica şi vin nou, iar a doua zi, strâng resturi ospățului într-o față de masă și le aruncă afară spre răsărit, să fie mâncate de păsările cerului, care în acest fel nu vor strica ogoarele.
Începând cu prima zi a postului, nu se mai fac nunţi și nici petreceri până după Anul Nou.
În prima zi de post, femeile obișnuiesc să facă turte de mălai şi să le dea de pomană.
La intrarea în postul Crăciunului, mai exact după Lăsatul Secului, gospodinele așază toate oalele cu gura în jos, pentru ca cei ai casei să fie feriți de orice pagubă sau boală.
Se spune că dacă în postul Crăciunului e vreme frumoasă, atunci primăvara vor fi multe ploi.
Pe 21 noiembrie, când este sărbătorită Intrarea în Biserică a Maicii Domnului, se dă de pomană pentru cei care au murit fără lumină şi se ung ferestrele şi uşile cu usturoi, ca protecție împotriva farmecelor.
Pe 29 noiembrie, în ajunul Sfântului Andrei este” Noaptea strigoilor”, se ung, din nou, uşile și ferestrele cu usturoi pentru a alunga strigoii, iar vitele se apară cu mac şi sare. Se spune că dacă este lună plină şi cer senin, iarna va fi prietenoasă, iar dacă sunt nori, vor fi zăpezi mari. Pe 30 noiembrie, de Sfântul Andrei, se gătește cu usturoi și nu se împrumută lucruri din casă.
Pe 20 decembrie, de Ignat, nu se mai spală rufe până după Bobotează, se taie porcii şi se spune că toți membrii casei trebuie să vadă sângele porcului, pentru a fi apărați de boli și a avea noroc.
În Ajunul Crăciunului se mătură invers şi nu se scoate gunoiul ca să nu se piardă norocul.