Zeci de credincioși au uitat complet de pandemia de coronavirus într-o mânăstire din Suceava. Slujba a fost oficiată chiar de Înaltpreasfințitul Teodosie (FOTO-VIDEO)

Zeci de credincioși s-au înghesuit miercuri în interiorul Mânăstirii Acoperământul Maicii Domnului, situată într-un sta din Suceava unde Înaltpreasfințitul Teodosie, alături de un sobor de preoți au oficiat o slujbă de trei ore.

Din imaginile postate de ArhiepiscopiaTomisiului se observă că nimeni nu poartă mască de protecție, iar de distanțare socială nici nu poate fi vorba. Mai mult, în filmarea se poate observa cum copiii sunt împărtășiți cu aceeași linguriță, în timp ce ceilalți enoriași se îmbulzesc să sărute icoanele și mâna preotului.

Credincioșii au voie să participe la slujbe în interioarul bisericii, dacă respectă măsurile de siguranță împotriva coronavirusului

Începând cu17 iunieslujiitorii biserici au primit acordul de a oficia slujbereligioaseîn interiorul lăcașurilor de cult,cu credincioși,ca parte a relaxării regulilor impuse.

Patriarhia Română a transmis, după anunțul Guvernului, potrivit căruia se pot relua slujbele în biserică, că a primit ”cu bucurie decizia intens așteptată și integral justificată a autorităților de a permite oficierea slujbelor religioase în interiorul bisericilor, cu participarea credincioșilor, în condițiile respectării unor reglementări limpezi și încă necesare”.

Ce reguli trebuie respectate în biserică, în contextul pandemiei de coronavirus

Sfânta Liturghie şi celelalte slujbe liturgice din timpul săptămânii, din duminici şi sărbători, se săvârşesc în interiorul bisericii, accesul realizându-se în așa fel încât între credincioși să fie o distanță de 2 m în orice direcție, potrivit unui comunicat de presă transmis de Patriarhia Română.

”Dacă numărul credincioşilor este mai mare decât spațiul interior disponibil, ceilalți credincioşi vor asculta slujba stând în exteriorul bisericii, slujba fiind transmisă la difuzoare sau clericii vor săvârşi slujba în aer liber (în curtea bisericii)”, se menționează în document.

Mai mult, persoanele care urmăresc slujba din exteriorul bisericii trebuie să respecte distanța de 1,5 m, unele față de celelalte.

Singurii exceptați de la regula purtării măștilor de protecție în biserici sunt slujitorilor bisericești care rostesc rugăciuni, predică sau cântă la strană.

Totodată, lăcașurile de cult vor fi deschise zilnic credincioșilor pe întreaga perioadă a săptămânii, pentru a se evita astfel aglomerarea la slujbele care au loc în zilele de sâmbătă și duminică.

Cu toate acestea, spovedania credincioșilor și citirea unor rugăciuni pentru aceștia în biserică se vor programa din timp.

”În aceste cazuri, atât preotul, cât și credinciosul care se spovedește vor purta măști de portecție și vor respecta distanța de 2 metri. De asemenea, în timpul spovedaniei, în interiorul bisericii se vor afla doar preotul și penitentul”, se menționează în comunicat.

Persoanele diagnosticate cu Covid-19, cele care au simptome specifice infecțiilor respiratorii, cele care se află în carantină sau care au intrat în contat cu o persoană infectată nu pot participa la slujbe. Acestea pot urmări ceremoniile religioase de acasă prin intermediul televiziunii sau online. Spovedirea şi Împărtășirea acestor persoane se va face la domiciliu sau la spital, cu respectarea tuturor reglementărilor sanitare aplicabile.

Patriarhia transmite că ”la intrarea şi ieșirea din biserică să nu fie necesară atingerea/prinderea uşii cu mâna”, iar ”acolo unde este posibil, ușa de intrare trebuie să fie diferită de cea de ieșire, pentru a se evita intersectarea credincioșilor”.

”La intervale de patru ore, potrivit dispozițiilor autorităților, lăcașul de cult urmează a fi bine aerisit. La intrarea în biserică, vor fi amplasate soluții de dezinfectare, iar fiecare credincios care intră în biserică îşi va dezinfecta mâinile”, se adaugă în document.

În următoarea perioadă, nu se vor organiza agape în biserică sau în spaţiile anexe ale acesteia.

”La pangarul bisericii va sta o singură persoană care va purta mască de protecţie şi mănuşi” și ”se recomandă montarea unui panou protector din plexiglas cu o deschizătură la partea inferioară”, se mai arată în comunicatul citat.

Mai mult, obiectele liturgice folosite la slujbe, stranele și pardoseala vor fi curățate înainte și după oficierea acestora

În același timp, Patriarhia a stabilit că ”activitatea social-filantropică sau caritabilă a parohiilor şi mănăstirilor se va adapta la noile nevoi sociale şi medicale, (…) dar cu respectarea tuturor măsurilor de igienă şi protecție stabilite de autorităţi.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
22:17 - Deficitul bugetar a urcat la 5,44% din PIB după primele nouă luni din 2024. Datele Ministerului Finanțelor despre cheltuielile statului
22:06 - Tinerii, tot mai greu de convins să își păstreze locul de muncă. „Vin o zi, două și realizează că nu e pentru ei”
22:03 - Iulian Paraschiv: Președintele de care România are nevoie este un președinte care să asigure parcursul european, să asigure un plan pentru România și un echilibru la guvernare, între partide și societatea românească (VIDEO)
21:57 - Șoșoacă invocă un scenariu în care pretinde că poate ajunge președinte interimar al României: „Cu candidatura mea la Senat e șah mat” (VIDEO)
21:34 - Când ar putea renunța România la ora de iarnă? Mai multe state au renunțat la acest sistem
21:30 - Diana Șoșoacă a anunțat planul în cazul în care nu va reuși să fie pe listă la prezidențiale: Oamenii noștri, șoșocarii vor scrie pe buletin numele meu si mă vor vota pe mine / La un anumit număr de voturi se anulează alegerile (VIDEO)
21:20 - Tot mai mulți români renunță la a mai ține banii în casă. Unde preferă să-și păstreze economiile
21:08 - Șoșoacă: „Ciolacu mi-a spus că trebuie să mă dau în spate. A zis că dacă nu vreau, va avea înțelegerea cu Simion. I-am răspuns: ‘nu ți-e rușine?’” (VIDEO)
21:02 - Care este motivul pentru care Polonia refuză să ofere Ucrainei armele cumpărate din Coreea de Sud: „Aceste arme trebuie să servească securităţii şi apărării Poloniei”
20:59 - Diana Șoșoacă: “George Simion este cu PSD-ul de când am intrat în Parlamentul României”. Ce i-a spus liderul AUR înainte cu o săptămână să o dea afară din partid (VIDEO)