Crăciunul și pericolul luminilor festive. Cum poți sta departe de incidentele nedorite

Publicat: 26 12. 2024, 11:31
Sursa Foto: Freepik.com

Crăciunul este, fără îndoială, cea mai magică perioadă a anului, iar împodobirea bradului și decorarea locuinței sunt momente de neuitat. Totuși, în mijlocul entuziasmului de a crea un decor spectaculos, adesea uităm că luminile de sărbătoare pot deveni rapid un pericol.

Pentru a ne bucura în siguranță de sărbători, specialiștii recomandă câteva măsuri de precauție pentru a evita incidentele nedorite.

Cum să decorezi în siguranță pentru sărbători

Fie că optăm pentru instalații LED moderne sau pentru ornamente tradiționale multicolore, cei care doresc să își transforme locuința într-un adevărat spectacol de lumini trebuie să urmeze câteva reguli importante pentru a asigura siguranța și eficiența decorului.

„Nu folosiţi improvizaţii, nu solicitaţi instalaţile electrice folosind mai mulţi consumatori simultan. Apelaţi la personalul autorizat pentru verificarea instalaţilor, folosiţi doar echipamente omologate, decuplaţi echipamentele electrice atunci când lipsiţi o perioadă mai lungă de acasă, nu permiteţi copiilor să se joace cu instalaţii electrice”, a transmis Cobzariu Constantin, Centrul operațional ISU Dolj, potrivit observatornews.ro.

În ceea ce privește bradul de Crăciun, riscurile devin și mai mari: „ Lemnul de brad este uşor inflamabil, iar atunci când se usucă se aprinde şi mai repede. La fel şi în cazul brazilor artificiali, în doar câteva secunde aceştia se pot tranforma în adevărate torţe”, a spus Cobzariu Constantin.

Improvizațiile se pot transforma rapid în capcane mortale

Este esențial să folosim doar produse conforme cu standardele de siguranță și să evităm orice improvizație care ar putea pune în pericol viața celor dragi.

„Trebuie să ne uităm mai exact cum sunt ele folosite, pentru interior sau pentru exterior. Ele au un standard de protecţie, dacă este folosit neconform, adică dacă instalaţiile de exterior sunt puse în interior, o să existe riscul de scurtcircuitare”, a mai precizat Valentin Țuțulan, electrician, pentru sursa menționată.