Iarna își intră în drepturi meteorologii anunțând că românii se vor bucura de un Crăciun cu zăpadă în cea mai mare parte a țării. „O să avem zăpadă, avem şi azi în partea de nord şi nord-est a ţării, unde stratul de zăpadă a ajuns la 10 centimetri”, a promis Ion Sandu, directorul general al ANM, citat de gândul.ro.
Potrivit ANMH de joi după ora 14.00 până vineri dimineață va ninge în partea de sud și est a țării iar în zona litoralului se va forma un strat de polei.
Sambata, in Ajunul Craciunul cerul se va înnora treptat în vestul, centrul și nordul țării unde mai ales seara și noaptea va ninge slab. În restul teritoriului cerul va fi variabil, cu înnorari spre sfârșitul intervalului. Vântul va sufla slab până la moderat.
Temperaturile maxime se vor situa între -5 si 3 grade, iar cele minime între -10 si 0 grade, ușor mai scăzute în depresiuni.
În ziua de Crăciun cerul va fi acoperit în vestul, centrul și nordul țării în timpul zilei, noptea înnorări accentuate fiind așteptate în centru, sud și est. În Crișana, Maramureș, Transilvania și zona de munte sunt așteptate precipitații sub formă de ninsoare. Va ninge izolat și în Banat și Moldova, în restul țării fiind șanse de ninsori isolate în timpul nopții.
Temperaturile maxime se vor situa între -2 și 6 grade Celsius, iar cele minime se vor încadra între -10 și 0 grade. Vântul va sulfa slab până la moderat în zonele joase existând condiții pentru formarea ceții.
A doua zi de Crăciun cerul va fi temporar noros în toate zonele țăriifiind așteptate ninsori pe arii restrânse din nordul și sudul țării. Vântul va sulfa slab până la moderat.
Temperaturile maxime se vor situa între -3 și 7 grade Celsius, iar cele minime se vor încadra între -8 și 0 grade.
Vremea la munte în România
,La munte, va fi o atmosferă mai de iarnă, comparativ cu restul ţării”, a adăugat meteorologul de serviciu al ANM. În zilele de 25 şi 26 decembrie , e posibil să cadă câţiva fulgi, temperatura maximă putând atinge 2-4 grade, în timpul zilei.
Pentru iubitorii de schi din România se anunță un Crăciun bun grosimea stratului de zăpadă rămânând neschimbată față cea actuală: pe pârtiile din Predeal şi Păltiniş, 9 centimetri, la Sinaia, Semenic şi Bâlea Lac, 20 de centimetri, la Stâna de Vale, 30 de centimetri, iar la Bâlea Lac, 39 de centimetri.
Pe pârtiile din Europa
Pentru cei care aleg să-și petreacă Crăciunul pe pârtiile din Bansko, Bulgaria, perioada următoare aduce temperaturi situate între 0 grade Celsius și -13 grade Celsius cu cer senin în Ajunul Crăciunului.
De Crăciun cerul va fi noros, cu șanse mai mari de ninsoare în timpul dimineții cu o temperatură maximă de 3 grade Celsius. Vântul va sulfa slab cu viteze de până la 5 km/oră.
A doua zi de Crăciun cerul va fi parțial noros maxima zilei situându-se în jurul valorii de 1 grad Celsius.
În Austria, la Zel am See perioada următoare aduce o încălzire treptată și ninsori, temperaturile maxime putând ajunge pe 26 decembrie la 2 grade Celsius.
În Ajunul Crăciunului cerul va fi acoperit existând șanse de ninsoare. Temperature maximă se va situa în jurul valorii de 0 grade Celsius iar vântul va sufla cu viteze de până la 15 km/oră.
De Crăciun cerul va fi acoperit existând șanse mai mici de precipitații. Temperatura maximă va ajunge la 0 grade Celsius.
La Cortina d’Ampezzo, în Italia, Ajunul și Crăciunul vor aduce schiorilor ninsori și temperaturi maxime de 0 grade Celsius.