Peste 100.000 de pelerini sunt așteptați să treacă pe la racla Sfintei Parascheva duminică. Credincioși din toate colțurile țării și din străinătate s-au adunat la Iași pentru a omagia moaștele sfintei.
Până la ora 13:00 pe data de 12 octombrie, aproximativ 118,000 de pelerini s-au închinat deja, iar alți aproximativ 51,000 așteptau la rând, conform Basilica.ro.
Timpul de așteptare pentru a se închina la moaște a ajuns până la 11 ore în ciuda faptului că temperatura a scăzut la doar 13 grade Celsius. Autoritățile locale și organizatorii au implementat măsuri suplimentare de securitate și confort, inclusiv puncte de prim ajutor și stații de hidratare, pentru o desfășurare lină a evenimentului.
Compania de transport feroviar CFR Călători a anunțat că trenurile spre și dinspre Iași sunt suplimentate cu mai multe vagoane, pentru a face față fluxului de pelerini care vor să ajungă la sărbătoarea Sfintei Parascheva.
Au fost adăugate vagoane suplimentare încă de joi, iar pentru vârful de trafic estimat între 11 și 16 octombrie compania pune la dispoziția călătorilor întreaga capacitate de transport disponibilă pe rutele care leagă marile orașe din țară (Timișoara, Cluj Napoca, Constanța) de Iași.
Sfânta Parascheva, cunoscută și sub numele de Sfânta Vineri, este una dintre cele mai venerate sfinte din tradiția ortodoxă românească, fiind protectoarea Moldovei. Zilele de sărbătoarea dedicate ei sunt încărcate de tradiții și superstiții.
Cea mai importantă tradiție legată de Sfânta Parascheva este pelerinajul anual la Iași, unde moaștele sale sunt păstrate la Catedrala Mitropolitană. Mii de pelerini din toate colțurile țării și chiar din străinătate vin să se roage și să caute alinare spirituală și fizică prin atingerea raclei.
Credincioșii aduc cu ei sticle sau recipiente pentru a lua apă sfințită de la catedrală, renumită pentru proprietățile sale de vindecare și de purificare.
Femeile, în mod tradițional, se acoperă pe cap atunci când participă la slujbele religioase, respectând astfel un vechi obicei de smerenie și respect.
Vizitatorii adesea lasă ofrande la mormântul Sfintei Parascheva. Acestea pot include flori, mâncare sau lumânări aprinse, simboluri ale recunoștinței și speranței pentru ajutor divin.
Sfânta Parascheva este considerată protectoare a agricultorilor, mulți oameni rugându-se ei pentru protecția recoltelor. Există credința că rugăciunile rostite în ziua sărbătorii ei pot preveni dezastrele naturale sau pot asigura o recoltă bogată.
Multe persoane cred că apa sfințită în ziua sărbătorii ei sau uleiul din candela care arde lângă racla Sfintei Parascheva pot vindeca boli sau pot aduce alinare suferințelor.