Drum de coșmar pentru românii care aleg să plece în vacanță pe malul bulgăresc al Mării Negre în următoarele zile. În acest weekend au fost cozi interminabile la vama Giurgiu. Camioanele au fost nevoite să aștepte și 180 de minute pentru a trece frontiera spre Bulgaria. Principala cauză pentru timpul îndelungat de așteptare sunt lucrările de reabilitare în zona Podului Prieteniei, dar și la drumul național care leagă localitățile Ruse și Razgrad. Nici șoferii autoturismelor nu au scăpat de cozi. Aceștia au așteptat 20 de minute pentru a ieși din România.
Podul rutier care face legătura intre România si Bulgaria intra în lucrari de reparație. Anunțul a venit prin intermediul Direcției Regionale ce aparține Poliției de Frontieră Bulgare Ruse, care a transmis autorităților romane că până pe 26 iunie, pe teritoriul Bulgariei se vor desfășura lucrări pe suprafața drumului național I-2, Ruse-Razgrad.
Lucrările la pavajul asfaltic se vor desfășura numai pe timp de zi, în perioada 18-26 iunie, iar în timpul nopții, drumul va fi liber circulației. Lucrările vor presupune reparații la nivelul carosabilului.
Poliția de Frontieră Română anunță ca traficul din vama Giurgiu ar putea fi îngreunat in perioada următoare și recomandă astfel utilizarea tuturor punctelor de frontiera de la granița cu Bulgaria. Este vorba despre alte 10 vămi operaționale, printre care Negru Voda, Vama Veche, Zimnicea și Călărași.
Punctele alternative de trecere a frontierei cu Bulgaria sunt:
1. PTF Vama Veche – Durankulak
2. PTF Negru-Vodă – Kardam
3. PTF Dobromir – Krushari
4. PTF Lipniţa – Kainargea
5. PTF Ostrov – Silistra
6. PTF Călăraşi-Chiciu-Aydemir
7. PTF Zimnicea – Svishtov
8. PTF Turnu-Măgurele – Nikopol
9. PTF Bechet – Oriahavo
10. PTF Calafat – Vidin
De asemenea, cei care vor sa ajungă in Bulgaria in aceste zile pot verifica valorile de trafic de la punctele prin intermediul site ului Trafic Online.
Podul Prieteniei Giurgiu-Ruse este un pod din oțel peste fluviul Dunăre, care leagă malul sudic bulgăresc de malul nordic românesc, și respectiv orașele Ruse și Giurgiu. Cu o lungime de 2,8 km, a fost deschis circulației in 1954 și este unul dintre cele două poduri peste Dunăre alături de Podul Calafat-Vidin, în sectorul de graniță dintre România și Bulgaria.