Cât de eficiente sunt covorașele dezinfectante plasate de autorități la intrarea în blocuri
În contextul stării de urgență impuse de pandemia de coronavirus, autoritățile au impus o serie de măsuri de prevenție, în încercarea de a stopa propagarea virusului COVID-19.
Printre altele, prin intermediul Ordonanei Militare numărul 4, emisă la sfârșitul lunii martie, autoritatile publice locale au fost obligate să asigure montarea de dispozitive cu soluții dezinfectante la toate intrările blocurilor de locuințe situate pe raza unității administrativ-teritoriale si să dezinfecteze periodic lifturile, casa scărilor și alte spații comune.
Ministrul de Interne, Marcel Vela, a catalogat măsurile anunțate în Ordonanța Militară nr. 4 drept „cele mai dure luate în ultimii zeci de ani”.
Mai exact, s-a decis plasarea unui covoraş îmbibat cu clor sau alcool la intrarea în bloc, care să curățe tălpile încălțărilor, dar și montarea dispenserelor cu substanţe dezinfectante, pentru curățarea mâinilor.
Cu toate acestea, Asociatia Municipiilor din Romania(AMR) a declarat că autoritățile publice „nu dețin resursele financiare, materiale și umane pentru a monta dispozitive cu soluții dezinfectante la toate intrările blocurilor de locuințe”, solicitând, printr-o scrisoare adresată premierului Victor Orban, ca măsura să fie realizată de către asociațiile de proprietari, pe fonduri proprii.
„Nu au fost identificate entități comerciale care să furnizeze, la acest moment, dispozitive și soluții dezinfectante care să asigure nevoile a mai mult de jumătate din populația României”, menționează AMR, care a solicitat totodată și Ministerului Sănătății să elaboreze o listă a dezinfectanților eficienți în combaterea virusului COVID-19, pe tipuri de utilizare (dezinfectare mâini, spații publice, spații de locuit, spații de transit.
Astfel, aceste măsuri au început să fie puse în practică treptat, din lipsa elementelor necesare.
Multe asociații de locatari au apelat la improvizații, după posibilități
În timp ce unii au folosit clor sau alcool sanitar pentru a îmbiba covorașele de la intrarea blocurilor, alții au apelat la substanțe mult mai puternice.
„Soluția folosită este un biocid, iar locatarii nu trebuie să iasă pe casa scării în timpul acțiunii și la 15 minute după finalizarea acesteia. Totodată, este necesară și aerisirea acestor spaţii timp de aproximativ două ore”, a precizat primăria municipiului Galați.
Deși substanța nu trebuia folosită în spaţiile locuite, acest lucru s-a întâmplat și în Craiova, Direcţia de Sănătate Publică Dolj demarând o anchetă în acest sens. Substanţa folosită de autorităţile locale din Craiova pentru dezinfecţia blocurilor (peste 4000), a trotuarelor şi străzilor din oraş, numită „Aldezin”, nu era indicate pentru acest lucru, ci pentru uz veterinary, după cum anunță reprezentanţii DSP Dolj.
Pe de altă parte, în Oradea se folosește o substanță dezinfectantă pe bază de peroxid de hidrogen, recomandată în dezinfecția SARS COV2, în timp ce străzile din sectorul 1 al Capitalei au fost dezinfectate cu Virkon (ce peroximonosulfat de potasiu), dezinfectant ce se aplică și la metrou, după cum a afirmat edilul sectorului 1, Daniel Tudorache.
Protocol la intrarea în casă
Autoritățile spaniole (a doua cea mai afectată țară de COVID-19 la nivel mondial), au elaborat o serie dereguliminime de urmat la intrarea în casă, destinate, desigur, oricărei țări afectate decoronavirus:
1. Cand ajungeți acasă, încercați sa nu atingeți nimic.
2. Scoateți-va pantofii la intrarea in casa.
3. Dezinfectați labele animalului de companie după plimbare.
4. Scoateți hainele de suprafața cu care ați fost afară și puneti-le într-un cos cu rufe de spălat.
5. Lasati portmoneul, geanta , cheile etc. intr o cutie la intrare.
6. Faceti duș sau, dacă nu puteți , spălați bine toate zonele expuse.
7. Curățați telefonul mobil și ochelarii cu apa cu săpun sau cu alcool.
8. Spălați cu soluție suprafețele sacilor, pungilor aduse de afara înainte de a le păstra. (Preparați o soluție 20 ml clor sau dezinfectant concentrat la 1 l de apa, nu uitati să folosiți mănuși).
9. Scoateți mănușile cu grija , tragandu-le încet și spălați-vă apoi pe mâini.
10. Nu uitați că o dezinfectare totala nu este posibila, obiectivul este de a diminua riscul