Directorul medical al Spitalului Victor Babeș: Este posibil ca o persoană infectată cu COVID-19 asimptomatică să se vindece fără să știe

Publicat: 05 05. 2020, 15:19

Directorul medical al Spitalului Victor Babeș, conf. dr. Simin Florescu a precizat în cadrul unei conferințe online, organizate de Administrația Spitalelor și Serviciilor Medicale București a explicat că cea mai mare provocare reprezentată în acest moment în lupta cu COVID-19 este lipsa unui tratament clinic dovedit eficient.

„Nu există un tratament dovedit eficient pentru această boală. Există câteva opțiuni terapeutice pentru care nu există dovezi certe ale eficacității sau eficienței. Sunt medicamente utilizate rând pe rând de colegii din China, de colegii din Italia, din Franța. Și noi ne-am luat după experiența lor, chiar dacă medicamentele nu sunt certificate ca fiind eficiente. Acuma ne raliem la celelalte mijloace terapeutice, precum adminsitratea de plasmă de la cei vindecați și încercăm să ne menținem la zi. Avem și experiențe nefaste cu pacienți în stare gravă din alte motive, dar din fericire marea parte a pacienților noștri trec cu bine de acest moment”, a spus medicul Simin Florescu.

Aceasta a respins ipoteza conform c[reia un pacient vindecat s-ar putea să se reinfecteze cu COVID-19.

„A fost o mare teamă inițial că ar putea exista reinfecție la pacienții care au trecut prin această boală. Nu există reinfecții certificate ca fiind reale. Există cazuri care s-ar pozitiva la un timp după vindecare. Acestea sunt reprezentate numai de amplificarea unor resturi de genomi virali. Din fericire acești genomi nu reprezintă un virus contagios, ci facparte din procesul de vindecare”, a explicat medicul.

Ea a precizat că pozitivitatea persistă între două săptămâni și patru săptămâni. După care oamenii se negativează. Se fac două teste negative succesive. Și cu astfel pacienții sunt declarați vindecați.

În ceea ce privește măștile de protecție, Simin Florescu a precizat că acestea oferă protecție în primul rând pentru cei din jur.:”O persoană infectată transmite mult mai puțin sau deloc pe măsură ce nivelul măștii este mai sofisticat. Este suficientă și o mască chirurgicală”.

Ea a mai explicat că omască FFP2 sau FFP3 protejează de particule microscopice mai ales pe cale care poartă masca respectivă.

„Singurul mod prin care cetățenii potsăajutepersonalul medical este să nu fie foarte mulți pacienți. Deocamdată stagnează numărul de cazuri și sperăm să rămână așa și după relaxare. Foarte bune măsurile de distanțare socială. Lumea afost mult mai receptivă s-a speriat suficient de tare. Deocamdată stăm binișor dar să nu ne luăm lumea în cap”, a mai precizatDirectorul medical al Spitalului Victor Babeș

E a explicat că este posibil ca o persoană aimptomatică să se vindece fără să știe. În acest caz, este bine pentru persoana infectată, dar nu este bine pentru cei din jur”.

De asemenea mediculSimin Florescua explicat că mai devreme de doi ani nu crede că va apărea un vaccin eficient împotriva COVID-19 pentru că acest proces necesită etape succesive prin care trebuie să treacă vaccinurile.