COVID-19 | Începe RECOLTAREA de plasmă de la pacienții vindecați. CUM se va face, CINE va beneficia de tratament

Publicat: 22 04. 2020, 18:41

Ministerul Sănătății a finalizat miercuri Metodologia pentru colectarea, testarea, procesarea, stocarea si distribuția a plasmei de la donator vindecat de COVID-19 și utilizarea monitorizată pentru pacienții critici cu COVID-19 din secțiile ATI.

În scurt timp începe recoltarea de plasmă de la paciențiivindecați deCOVID-19, pentru a putea fi făcute transfuzii celor care se luptă cu boala. Potrivit dr. Doina Goșa, directorul Centrului de Transfuzie Sanguină București operaţiunea de recoltare va începe într-o zi-două, anunţă DC Medical.

Centrul de Transfuziei Sanguină București a primit un aparat de recoltare de plasmă autoimună, necesar procedurii de plasmafereză, dar şi 1000 de kituri de colectare.

„Am făcut instructajul și așteptăm publicarea în Monitorul Oficial a Ordinului care pornește acest program”, spune dr. Doina Goșa. Medicul a explica că fiecare pacient vindecat de COVID-19 poate furniza 600 mililitri de plasmă autoimună. Momentul optim de recoltare este la 14 zile după vindecare când, zice specialistul, anticorpii sunt în formă maximă.

Cine poate dona

România are în acest moment 2406 potenţiali donatori, toate persoane vindecate de COVID-19. Persoanele asimptomatice confirmate prin teste de laborator pot dona și ele plasmă la 14 zile de la momentul încetării izolării sau carantinei.

Donarea se face pe bază de voluntariat şi numai după testarea sângelui care arată nu numai prezenţa anticorpilor în organism, dar şi lipsa altor boli ce ar face donarea imposibilă.

Pentru selectarea pacienților vindecați, Centrele de Transfuzie Sanguină vor încheia protocoale cu spitalele care tratează pacienți COVID-19 în vederea identificării acestora, potențiali donatori, cu respectarea regulilor naționale și ale UE de protecție a datelor cu caracter personal, prin semnarea de către pacient a unui consimțământ informat. Tot Centrele de Transfuzie Sanguină vor contacta potențialii donatori și îi vor programa pentru consult, analize și donare. Pacienții vindecați pot contacta de asemenea centrele de transfuzie sanguină în vederea programării pentru donare.

După recoltarea şi prelucrarea sângelui el este trimis la spitalele cu pacienţi COVID, unde medicii curanţi decid modul în care administrează plasma autoimună,în funcție și de reacția organismului la tratament.

Câte aparate avem

România are trei aparate de plasmafereză, la București, Iași și Timișoara, toate donate de o firmă privată. Mai există 15 aparate cu funcţii similare, ce vor fi folosite gratuit timp de 12 luni, notează sursa citată.

Ministerul Sănătății a anunțat că miercuri va fi semnat Ordinul prin care se stabilieşte protocolul de recoltare de plasmă umană de la pacienții vindecați de COVID-19.

Pentru plasmafereză, ministrul Nelu Tătaru a dat miercuri două acte normative: un protocol pentru recoltare, care a fost stabilit deja de către INHT, și un ordin de ministru pentru tratament.Amintim că tratamentul cu plasmă autoimună se va face sub formă de studiu, în țara noastră nefiind practicat până acum.

Cine va beneficia de tratamentul cu plasmă

Potrivit Ministerului Sănătăţii, plasma se va administra doar pacienților critici infectati confirmati cu COVID-19 (prin metoda RT-PCR), cu vârsta de cel putin 18 ani, care sunt de acord cu administrarea de plasma convalescenta COVID-19 prin semnarea consimțământului informat și care îndeplinesc urmatoarele criterii:

a. se află într-o secție de ATI dintr-un spital desemnat prin ordin al ministrului sănătății pentru tratamentul pacienților COVID-19 și avizat de Comisia de A.T.I.

b. prezintă o progresie rapidă a unei pneumonii severe / a unor infiltrate pulmonare (> 50% în 24-48 ore), în ciuda tratamentului administrat.

c. sunt ventilați mecanic de mai puțin de 10 zile sau în pragul intubației și ventilației mecanice (dispnee severă, frecvență respiratorie ≥ 30/min, saturatie in oxigen ≤ 93% cu oxigen pe mască facială, paCO2 >55 mmHg la pacienții fără BPCO).

Amntim că şi la nivel mondial, cele mai grave cazuri de COVID-19 au fost tratate cu plasmă de la pacienți recuperați, bogată în anticorpi, sistemul lor imunitar dezvoltându-se pentru a lupta împotriva infecției.