Un nou studiu privind COVID-19: În cât timp se poate infecta un jucător de fotbal în timpul unui meci

Un nou studiu privind COVID-19: În cât timp se poate infecta un jucător de fotbal în timpul unui meci
Foto: pixabay.com

Un nou studiu danez a ajuns la concluzia că riscul de infecție în timpul meciurilor de fotbal este scăzut, spre bucuria multor jucători și fani din lumea întreagă.

Dar concluzia trebuie luată cu un bob de sare, spune unul dintre cercetătorii din spatele profesorului asociat Thomas Bull Andersen. Riscul de infecție este mai mare decât arată cifrele din sondaj, recunoaște el.

-“Nu ne-am uitat decât dacă ei (jucătorii) stau aproape unul de celălalt, dar nu și dacă se ating. Prin urmare, riscul de infecție va fi mai mare decât calculăm”, a declarat acesta.

În plus, specialiștii s-au folosit de fotbal pentru a explica și mai bine la ce rezultate au ajuns. Potrivit rezultatelor, un jucător trebuie să stea sub mai puțin de doi metri, timp de 15 minute, ca să contracteze virusul de la respectiva persoană infectată, ceea ce este imposibil într-un meci de fotbal.

”În medie, un fotbalist va sta un minut şi jumătate lângă alt jucător, în timpul desfăşurării unui meci”, a spus virusologul danez Allan Randrup Thomsen, potrivit presei daneze.

În plus, riscul de infecție prin atingerea mingii cu mâinile, de asemenea, nu este inclus în calcule.

Studiul este realizat de specialiștii în microbiologie Nicholas Knudsen și Manuel Thomasen de la Departamentul de sănătate publică – Știința sportului din cadrul Universității Aarhus.

Se bazează pe mișcările jucătorilor de fotbal profesioniști. Profesorul Thomas Bull Andersen subliniază faptul că ancheta, care nu a trecut încă printr-o revizuire profesională (evaluarea inter pares), trebuie privită ca o mână de ajutor pentru aceia care, în final, trebuie să decidă dacă și când se poate juca fotbal profesional.

-“Am ales să o stabilim foarte repede, pentru că știm că trebuie folosită și pentru că credem că lipsesc cifre concrete pentru riscul de infecție în timpul fotbalului” spune el pentru DR Sport.

Cea mai răspânditî modalitate de transmitere a noului coronavirus este prin aerosoli

Profesorul Adrian Streinu Cercel a atras atenția că cea mai răspândită modalitate de transmitere a noului coronavirus este prin aerosoli, prin urmare este foaret importantă purtarea măștilor.

„Aerosolii plutesc în aer la o distanta de 0,7 m pana la 1,5 m. Exact în zona feței. S-a demonstrat căaerosolii reprezintăprincipala modalitate de transmitere”,a explicat medicul Streinu Cercel.

„Măștile chirurgicale sunt utile. Numai să fie găsite în număr corespunzător și să fie purtată să acopere și nasul și gura”, a mai precizat Streinu Cercel. Acesta a mai precizat că este foarte probabil ca școlile să se deschidă în toamnă, undeva mai spre 15 septembrie.

Tags:
Urmăriți B1TV.ro și pe
`