COVID-19 poate crește riscul de atacuri de cord, accident vascular cerebral și decese timp de trei ani după infecție

COVID-19 poate crește riscul de atacuri de cord, accident vascular cerebral și decese timp de trei ani după infecție
Sursa foto: Pixabay

COVID-19 ar putea fi un factor de risc puternic pentru atacuri de cord și accidente vasculare cerebrale timp de trei ani după o infecție, sugerează un nou studiu amplu.

Riscurile cardiace crescute cauzate de infecție nu par să scadă în timp

Potrivit CNN, studiul a fost publicat miercuri în revista medicală Aterosclerosis, Thrombosis, and Vascular Biology. Acesta s-a bazat pe fișele medicale de la aproximativ un sfert de milion de persoane, care au fost înscrise într-o bază de date mare numită „UK Biobank”.

Cercetătorii au identificat mai mult de 11.000 de persoane care au avut un test de laborator pozitiv pentru Covid-19 documentat în dosarele lor medicale în 2020.

Aproape 3.000 dintre aceștia au fost spitalizați. Ei au comparat aceste grupuri cu mai mult de 222.000 de alte persoane din aceeași bază de date care nu aveau un istoric de COVID-19 în același interval de timp.

Persoanele care au fost infectate cu coronavirus în 2020, înainte de a exista vaccinuri care să atenueze infecția, au prezentat un risc de două ori mai mare de a suferi un eveniment cardiac major, cum ar fi un atac de cord sau un accident vascular cerebral sau deces timp de aproape trei ani după îmbolnăvire, comparativ cu persoanele care nu au fost testate pozitiv, a constatat studiul, citat de Adevărul.

Potrivit medicilor cercetători, dacă o persoană a fost spitalizată pentru infecția sa, indicând un caz mai sever, riscul unui eveniment cardiac major a fost chiar de peste trei ori mai mare, decât pentru persoanele fără SARS-CoV–2.

Mai mult, pentru persoanele care au trebuit să fie spitalizate, COVID părea să fie un factor de risc la fel de puternic pentru viitoarele atacuri de cord și accidente vasculare cerebrale ca diabetul sau boala arterială periferică sau PAD.
În mod îngrijorător, studiul a constatat că riscurile cardiace crescute cauzate de infecție nu par să scadă în timp.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
10:59 - Nelu Tătaru a fost demis din funcția de președinte PNL Vaslui și va fi scos de pe lista pentru alegerile parlamentare. Nicolae Ciucă: „Nu are cum să mai rămână candidat”
10:56 - Cine este primul român care a reușit la 61 de ani să escaladeze toate cele 14 vârfuri de peste 8.000 de metri de pe Pământ
10:50 - Vicepreședintele Parlamentului European, Victor Negrescu despre integrarea Schengen terestru pentru România: „Să nu apară o catastrofă. Ar fi o problemă pentru România dacă, eventual, ar exista o ruptură guvernamentală”
10:48 - Când primesc vârstnicii pensia în octombrie. Pensionarii care primesc 100 de lei în plus
10:35 - Eurodeputații au cântat în cor imnul anti-fascist „Bella ciao!” după discursul lui Viktor Orban (VIDEO)
10:26 - Tănase Stamule (PNL) despre acuzațiile de luare de mită aduse fostului ministru al Sănătății, Nelu Tătaru: „La toate cererile DNA de până azi, PNL a votat pentru ridicarea imunității. Avem încredere în justiție”
10:11 - Un cunoscut fotbalist al Panathinikos, găsit mort în piscina casei sale. Care este cauza morții
09:53 - Extrem de emoționată, Mirabela Dauer a izbucnit în plâns la spectacolul dedicat regretatului Dan Spătaru: „A fost prietenul meu de suflet, omul cel mai bun din viața mea”
09:52 - Tablou al pictorului român Adrian Ghenie vândut cu peste două milioane de euro. Pictura a fost scoasă la licitație în Londra
09:49 - România are datorii mari în țările în care românii au fost tratați. Cea mai mare sumă trebuie plătită pentru Germania