COVID-19. Peste 300 de cazuri de coronavirus la Centrul de Recuperare și Reabilitare Neuropsihiatrică Sasca Mică din județul Suceava
Un nou focar de coronavirus în județul Suceava.
Un număr de 301 persoane din Centrul de Recuperare și Reabilitare Neuropsihiatrică Sasca Mică au fost confirmate cu COVID-19, confirmă Direcția de Sănătate Publică Suceava, după obținerea rezultatelor testării PCR.
Mai mulți beneficiari ai Centrului de Recuperare și Reabilitare Sasca Mică, confirmați cu coronavirus
Potrivit autorităților, este vorba despre 242 de beneficiari și 59 de angajați confirmați pozitiv cu COVID-19.
“Din 369 de beneficiari testați, 242 sunt pozitivi;
Din 86 de cadre de îngrijire testare, 59 au fost depistate pozitiv”, transmite Direcția de Sănătate Publică Suceava.
Totul a pornit după ce Directorul executiv al Direcţiei de Sănătate Publică Suceava, medicul Elena Manuela Trifan, a declarat, luni, că o persoană cu bronşită cronică și care fusese în izolare timp de 10 zile la Centrul de Recuperare şi Reabilitare Neuropsihiatrică Sasca Mică a fost internată, la începutul săptămânii trecute, în Spitalul Judeţean de Urgenţă Suceava, unde a fost testată pentru SARS-CoV 2, fiind depistată pozitiv în cursul zilei de joi.
Măsuri luate de DSP Suceava pentru a stopa focarul de la Centrul de Recuperare și Reabilitare Neuropsihiatrică Sasca Mică
În contextul acestei situații autoritățile au dispus luarea unor măsuri immediate, cum ar fi izolarea celor 127 de beneficiari sănătoși sau găsirea unei locații de tip hotel sau pensiune pentru carantinarea celor 59 de cadre de îngrijire diagnosticate pozitiv cu COVID-19, pentru o perioadă de 14 zile, evitându-se astfel o posibilă infectare a membrilor de familie.
„Pentru personalul care lucrează în Centrul de la Sasca Mică, Prefectura Suceava ne va ajuta să găsim o locaţie cu cazare şi masă asigurate”, a declarat Nicoleta Daneliuc, purtătorul de cuvânt al DGASPC Suceava.
De asemenea, pentru următoarele 14 zile asistența beneficiarilor va fi asigurată de personalul venit de la domiciliu, “fără ca acesta să fie testat în prealabil.”
DSP Suceava mai anunță că întreg personalul de îngrijire va purta pe perioada lucrului echipament de protecție alcătuit din: mască, ochelari, halate de unică folosință peste echipamentul obișnuit de lucru.
Autoritățile mai dau asigurări că se vor respecta cu strictețe măsuri de igienă personală: spălarea mâinilor cu apă și săpun, dezinfecție cu soluție pe bază de alcool, pentru limitarea răspândirii virusului chinez.
Totodată se va aproviziona centru cu cantități suficiente de dezinfectanți pentru mâini și suprafețe.
Va continua testarea personalului din toate centrele de îngrijire a persoanelor vârstnice
DSP Suceava transmitea cu o zi în urmă, când s-a aflat de acest focar, că autorităţile sanitare vor continua testarea personalului din toate centrele de îngrijire a persoanelor vârstnice şi a persoanelor vulnerabile din judeţul Suceava, de două ori pe lună.
Județul Suceava, supranumit și Lombardia României
Suceava este cel mai grav afectat județ de coronavirus din România. Potrivit ultimei comunicări a Grupului de Comunicare Strategică peste 2.000 dintre pacienții cu coronavirus erau internați aici.
Bilanțul îmbolnăvirilor cu coronavirus în România
Pe teritoriul România au fost depistate cu coronavirus 9.242 de persoane. Dintre acestea 2.153 au fost declarate vindecate și externate.
Totodată, până acum, 482 persoane diagnosticate cu infecție cu COVID-19, internate în spitale din Dolj, București, Iași, Suceava, Arad, Bacău, Timiș, Cluj, Neamț, Hunedoara, Constanța, Satu Mare, Sibiu, Ialomița, Bistrița-Năsăud, Covasna, Dâmbovița, Vrancea, Galați, Caraș-Severin, Mureș, Giurgiu, Bihor, Argeș, Vaslui, Botoșani, Alba, Sălaj, Brașov, Mehedinți, Teleorman, Gorj și Prahova, au decedat.