COVID-19: Mănușile de unică folosință nu sunt o protecție eficientă împotriva coronavirusului. În ce condiții cresc riscul infectării

Publicat: 17 04. 2020, 10:21

Mănușile de unică folosință nu protejează cu adevărat împotriva noului coronavirus. De fapt, ele pot crește chiar riscul unei infecții din mai multe motive. În supermarketuri, pe piața săptămânală, în viața de zi cu zi: oamenii sunt văzuți din ce în ce mai des purtând nu numai măști pentru față, ci și mănuși de unică folosință pentru a se proteja de coronavirusul infecțios SARS-CoV-2. În multe farmacii din întreaga lume, acestea au fost vândute săptămâni întregi, scrie dw.com.

Folosirea mănușilor de unică folosință poate părea un mijloc de protecție eficient împotriva noului coronavirus. La urma urmei, infecția cu noul coronavirus poate apărea nu numai printr-o infecție , atunci când cineva tușește sau strănută în apropier. Dacă este atinsă o suprafață pe care sunt prezenți agenți patogeni, aceștia ajung pe mână. Și dacă apoi este atinsă față, ochii, nasul sau gura, virușii vă pot intra în corp și vă pot îmbolnăvi.

Deși mănușile de unică folosință sunt purtate în cabinetele medicilor și de către paramedici, acestea protejează mâinile numai de alte tipuri de contaminări, cum ar fi cea transmisă prin sânge sau alte lichide corporale. Acestea pot proteja împotriva contaminării cu bacteriile și virusurile doar pentru o perioadă foarte scurtă de timp.

Acest lucru se datorează faptului că materialul mănușilor de unică folosință este de fapt poros și, cu cât le porți mai mult, cu atât este mai ușor pentru agenții patogeni să pătrundă pe presupusa acoperire de protecție. Acesta este unul dintre motivele pentru care personalul medical curăță și dezinfectează cu atenție mâinile după ce au folosit mănuși de unică folosință. Mănușile de unică folosință nu înlocuiesc în mod expres aceste reguli de igienă.

Mănușile de unică folosință, risc de infectare

Mănuși de unică folosință din vinil, latex sau nitril pot da o senzație de sterilitate, dar această senzație de siguranță este foarte înșelătoare. Mulți oameni au grijă să nu-și atingă fața atunci când fac cumpărături cu mănuși de unică folosință – dar se poate întâmpla destul de des asta.

Din aceste motive, medicii avertizează nu doar despre acest sentiment înșelător de securitate, ci subliniază că mănușile de unică folosință pot crește chiar riscul de infecție. Acest lucru se datorează faptului că pielea începe să transpire foarte repede sub mănuși de unică folosință. Și un climat atât de cald și umed este un mediu ideal pentru bacterii și viruși de tot felul.

„Nu mai purta mănuși medicale în public! Este o mizerie igienică la scară masivă.” Așa i-a pus drastic dr. Marc Hanefeld pe Twitter și Facebook unui utilizator. „Sub mănușă, bacteriile se înmulțesc fericite în spațiul cald și umed. Fără dezinfectare, aveți o canalizare pe mâini. Felicitări!” spune Hanefeld, un medic din Bremervörde din nordul Germaniei.

Cât de eficiente sunt măștile de protecție

Potrivit Dr.Alexandru Rafila, președintele Societatății de Microbiologie, măștile de protecție improvizate sunt eficiente, dar în lipsa celor chirurgicale.

TotDr. Alexandru Rafila recomandă, însă, folosirea unui material dens, care să potă fi spălat zilnic și nu recomandă folosirea altor obiecte, cum ar fi eșarfele sau batistele, care nu ne protejează în niciun fel impotrivacoronavirusului.

„Este mult mai eficientă masca de unică folosință, masca chirurgicală, dar dacă nu are, o alta ar fi, ca barieră mecanică care nu este perfectă, una făcută din material dens, care se poate spăla zilnic”, a declarat Rafila, precizând că nu recomandă alte obiecte vestimentare, precum eșarfe și batiste, deoarece „nu protejează în niciun fel împotriva unei infecții virale, cu atât mai puțin împotriva infecției cu noulcoronavirus”.