COVID-19: Mănușile de unică folosință sunt o protecție eficientă împotriva coronavirusului? Cum răspunde medicul Virgil Musta

COVID-19: Mănușile de unică folosință sunt o protecție eficientă împotriva coronavirusului? Cum răspunde medicul Virgil Musta
sursa foto: Facebook

În plină pandemie de COVID-19, mănușile au devenit, la fel ca măștile de protecție, un accesoriu răspândit la scară largă în rândul populației. Oamenii sunt văzuți din ce în ce mai des purtând mănuși de unică folosință pentru a se proteja de coronavirus iar în multe farmacii din întreaga lume, acestea au fost vândute săptămâni întregi. Cu toate acestea unii experți atrag atenția că mănușile de unică folosință nu protejează cu adevărat împotriva noului coronavirus. De fapt, ele pot crește chiar riscul unei infecții din mai multe motive, așa cum rezultă dintr-un articol.

Despre acest subiect, medicul Virgil Musta, şef de secţie la Spitalul de Boli Infecţioase „Victor Babeş” din Timişoara precizează într-un răspuns pe grupul city doctors că mănușile sunt utile atâta timp cât sunt folosite în mod corect și sunt folosite toate regulile de igienă.

De asemenea, oamenii care le poart[ trebuie să nu uite să atingă părți ale feței pentru a nu se infecta cu COVID-19, după ce au fost atinse suprafețe contaminate.

“Mănușile sunt utile, atâta timp cât se respectă modul corect de utilizare, echipare și dezechipare și aruncare. Altfel, am avertizat și eu despre riscurile purtării mănușilor, înca de la primele recomadări. Contaminarea se poate face ducând mâna infectată la gură sau nas.

Dacă avem mănuși avem tentația de a considera că suntem protejați și nu mai respectăm regula de aur, acee de a nu duce mâna la față. Plus că poate considerăm că nu mai trebuie să ne spălam pe mâini. Contaminarea mâinii, fie că este cu mănuși sau fără, se face prin atingerea unor suprafețe contaminate. Utilizați-le corect și ajută, dar nu uitați de restul regulilor amintite”, a precizat medicul.

Mănușile de unică folosință, un pericol privindrăspânidrea infecției

Surse din presă au atras atenția asupra faptului că mănușile de unică folosină pot deveni un pericol pentru răspânidrea infecției cu COVID-19.

Mănuși de unică folosință din vinil, latex sau nitril pot da o senzație de sterilitate, dar această senzație de siguranță este foarte înșelătoare. Mulți oameni au grijă să nu-și atingă fața atunci când fac cumpărături cu mănuși de unică folosință – dar se poate întâmpla destul de des asta.

Din aceste motive, medicii avertizează nu doar despre acest sentiment înșelător de securitate, ci subliniază că mănușile de unică folosință pot crește chiar riscul de infecție. Acest lucru se datorează faptului că pielea începe să transpire foarte repede sub mănuși de unică folosință. Și un climat atât de cald și umed este un mediu ideal pentru bacterii și viruși de tot felul.

„Nu mai purta mănuși medicale în public! Este o mizerie igienică la scară masivă.” Așa i-a pus drastic dr. Marc Hanefeld pe Twitter și Facebook unui utilizator. „Sub mănușă, bacteriile se înmulțesc fericite în spațiul cald și umed. Fără dezinfectare, aveți o canalizare pe mâini. Felicitări!” spune Hanefeld, un medic din Bremervörde din nordul Germaniei.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`