Ministerul Sănătății a aprobat creșterea numărului de persoane testate pentru COVID-19 / Nelu Tătaru: „E necesar să aplicăm măsuri de detecție a infecției la categorii de bolnavi care pot să dezvolte forme severe”

Ministerul Sănătății a aprobat creșterea numărului de persoane testate pentru COVID-19 / Nelu Tătaru: E necesar să aplicăm măsuri de detecție a infecției la categorii de bolnavi care pot să dezvolte forme severe
Foto: Inquam Photos/George Calin

Grupul de Comunicare Strategică a anunțat joi că Ministerul Sănătății a aprobat modificarea algoritmului de testare pentru COVID-19, precum și a definiției de caz, astfel încât numărul persoanelor testate să crească, în contextul în care România a trecut într-o nouă fază epidemiologică.

Specialiștii epidemiologi, cei de boli infecțioase, terapie intensivă și medicină de urgență din cadrul Comisiei MS au stabilit includerea în prioritățile de testare pentru COVID 19 a unor categorii de pacienți cu risc mare de forme severe și deces.

Astfel, s-a aprobat testarea, suplimentar, pentru:

– Pacienți înainte de procedura de transplant (asimptomatici) și donatorii de organe, țesuturi și celule stem hematopoietice înainte de donare; pacienți cu transplant de celule stem hematopoietice aflați în tratament imunosupresor, înaintea fiecărei internări din perioada de monitorizare post-transplant — 2 teste la 24 de ore interval

– Pacienți asimptomatici cu imunosupresie în contextul bolii sau indusă medicamentos la internare in spital — 2 teste la 24 de ore interval

– Pacienți oncologici asimptomatici aflați in curs de chimioterapie — de 2 ori pe luna

– Pacienți oncologici asimptomatici înainte de intervenții operatorii sau manevre invazive

– Hemodializați simptomatici

– Hemodializați asimptomatici contacți cu caz confirmat, 2 testări, la 6-7 zile interval intre ele; pe durata acestei perioade aceștia vor fi dializați in sesiuni separate de restul pacientilor

– Gravidele asimptomatice care se afla in carantina/izolare la domiciliu sau au fost contact apropiat cu un caz confinnat

– Personalul de îngrijire din cămine de bătrâni — de 2 ori pe luna

De asemenea, s-a hotărât că, unitățile sanitare pot stabili protocoale de testare prin tehnici de RT-PCR, suplimentar, pentru personalul sanitar asimptomatic contact direct cu caz confirmat, în a 6-7 zi de la ultimul contact posibil infectant, care pot fi realizate cu resurse proprii în laboratoarele pe care le dețin sau în alte laboratoare.

“Până în acest moment am luat o serie de măsuri restrictive cu scopul de a limita transmiterea infecției și de a reduce numărul de forme severe și decese. Sunt măsuri pe care le menținem în continuare, mă refer aici la distanțare socială, izolare, carantină etc. Dar, având în vedere evoluția numărului de decese este necesar să aplicăm, suplimentar, și măsuri de detecție a infecției la categorii de bolnavi care pot să dezvolte forme severe de îmbolnăvire, în scopul de a interveni cu tratament medical cât mai precoce”, a declarat ministrul Sănătății, Nelu Tătaru.

Evoluția COVID-19 în România

Grupul de Comunicare Strategică anunță miercuri că încă zece români infectați cu COVID-19 au decedat. Este vorba despre persoane cu vârste cuprinse între 47 și 92 de ani. Astfel, bilanțul, la nivel național, ajunge la 372 de victime.

Grupul de Comunicare Strategică a anunțat, miercuri, că în România au fost confirmate 7.216 cazuri de infectare cu noul coronavirus, adică cu 337 mai multe decât la raportarea făcută marți. În același timp, peste 1.200 de persoane au fost declarate vindecate.

Starea de urgență a fost prelungită pentru 30 de zile

Șeful statului a prelungit pentru 30 de zile starea de urgență, în condițiile în care efectele pandemiei de coronavirus încă se fac resimțite la nivel național, cu peste 7.200 de cazuri confirmate de COVID-19.

Parlamentul României se întrunește, joi, pentru o ședință online în care va dezbate și vota Decretul nr. 240 din 2020, care a fost emis de președintele Klaus Iohannis pentru prelungirea stării de urgență pe întreg teritoriul României cu încă 30 de zile.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
23:56 - Artefacte de 3.000 de ani au fost descoperite în Bistrița-Năsăud. Au fost găsite într-unul dintre cele mai importante situri arheologice din țară
23:51 - Primarul din Sfântu Gheorghe, supărat că elevii deja au distrus mobilierul nou pus în școli: „Vor trebui să plătească părinții”
23:16 - Sfârșit tragic pentru primul urs polar văzut în Islanda din 2016. Animalul a fost împușcat de poliție
23:14 - Marcel Boloș: Majorările de salarii au avut impact pe buget. Știu că pare destul de ciudat că au crescut încasările la buget, dar în același timp s-a mărit și deficitul / Care este explicația
22:54 - Mii de animale și-au pierdut viața în urma inundațiilor din Galați și Vaslui. Care este bilanțul
22:31 - Câți bani primim de la UE pentru pagubele generate de inundații. Ciucă: „România nu a fost reprezentată de către premierul Ciolacu la întâlnirea crucială”
22:28 - Un salvamar a fost amendat cu 1.000 de euro pentru că a salvat o femeie de la înec. Ce s-a întâmplat de fapt
21:58 - Oana Florea (PSD): Eu nu îl văd pe Klaus Iohannis în Parlament. Cum ar putea el să intre în lift cu 5 senatori odată sau să stea în bancă? S-ar potrivi la Comisia de turism, Comisia de sport, dacă ar veni la birou (VIDEO)
21:54 - Mihaela Popa (România Renaște), despre „amendamentul Iohannis”: „Sunt lucruri care atentează la democrație și asta e poate cel mai grav când faci o lege pentru un om” (VIDEO)
21:54 - Românii au intrat pe piața imobiliară dintr-o țară din Africa. Pot câștiga 3.000 de euro lunar din chirie