COVID-19: Ce spune Raed Arafat despre redeschiderea mall-urilor de la 1 iunie

COVID-19: Ce spune Raed Arafat despre redeschiderea mall-urilor de la 1 iunie
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, a oferit noi detalii despre măsurile de relaxare care urmează să fie pregătite de Guvern pentru perioada 1-2 iunie, în condiţiile în care nu există o creştere necontrolabilă a cazurilor de infectare cu COVID-19. Printre măsurile care vor fi luate nu se numără și redeschiderea mall-urilor, crede Raed Arafat.

„Asta nu cred că va fi din data de 1 iunie. Greu de spus dacă de pe 15. Nu vreau să anticipez până nu discutăm complet în comisie şi nu vreau să-mi asum eu nişte lucruri care trebuie discutate cu colegii”, a spus Arafat la Antena 3.

Pentru stabilirea setului de măsuri care se vor lua începând cu data de 1 iunie, vor fi analizate exemplele celorlalte țări a mai precizat Raed Arafat.

„Clar că vor fi măsuri suplimentare de relaxare care vor fi luate de la 1-2 iunie. Care vor fi aceste măsuri şi cum vor fi ele luate va fi discutat şi prezentat Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă, mâine vom avea o discuţie, vom analiza, vom vedea şi alte ţări ce măsuri au luat sau au evitat să ia şi, pe baza datelor pe care le vom avea, cu siguranţă vor fi unele măsuri suplimentare pentru că până acum nu putem discuta despre o creştere necontrolabilă a cazurilor”, a spus acesta.

Noi măsuri de relaxare a restricțiilor sunt discutate de Guvern

Premierul Ludovic Orban a convocat joi miniștrii pentru o ședință de urgență, în vederea pregătirii unor noi măsuri de relaxare a restricțiilor din România.

Mai exact, ar putea fi vorba despre redeschiderea teraselor, o inițiativă tot mai vehiculată pentru data de 1 iunie. De altfel, Alexandru Rafila, președintele Societății Române de Microbiologie, enumera o parte din regulile ce ar putea fi implementate în acest sens.

Despre redeschiderea teraselor a vorbit și Ministrul Economiei, care a confirmat această măsură pentru data de 1 iunie, urmând să fie aprobate măsurile pe care patronii trebuie să le aplice pentru a garanta siguranța clienților.

Acesta a precizat că urmează să fie deschise și hotelurile în următoarea perioadă, mai mult este posibilă și deschiderea restaurantelor din cadrul hotelurilor.

“Vor fi reguli și pentru deschiderea efectivă a hotelurilor. Dacă va fi nevoie să deschidem și restaurantele hotelurilor, o vom face cu anumite reguli, ca să nu stârnim o creștere a îmbolnăvirilor. Vom găsi cele mai bune soluții.

Scăderea numărului de cazuri de COVID-19 în România

Ultimele bilanțuri ale pandemiei de COVID-19 din România indică o scădere a cazurilor noi de infectări raportate zilnic. Astfel, Grupul de Comunicare Strategică a anunțat că, până miercuri, ora 13, 18594 de persoane au fost confirmate cu COVID-19 la nivel național, iar dintre acestea 165 reprezintă cazuri noi, la un număr total de 397563 de teste pentru coronavirus prelucrate.

Pe de altă parte, Nelu Tătaru, ministrul Sănătății, a avertizat că deși România a intrat pe o pantă descendentă a cazurilor noi de infecție cu coronavirus, prudența trebuie să fie cuvântul de ordine.

„E clar că suntem pe panta descendentă, avem un număr mai mic de cazuri noi, avem un număr de peste 11.000 de vindecați, din cei peste 18.000 de infectați. E clar că avem, în acest moment, sub 200 de cazuri în terapie intensivă.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`