COVID-19: Ce măsuri ar putea fi luate în școli pentru elevii care se întorc la ore din 2 iunie și pentru Evaluarea Națională și Bacalaureat

COVID-19: Ce măsuri ar putea fi luate în școli pentru elevii care se întorc la ore din 2 iunie și pentru Evaluarea Națională și Bacalaureat
Foto: Pixabay

Institutul Național de Sănătate Publică (INSP) a oferit detalii despre cum ar putea să se defășoare redeschiderea școlilor și reluarea cursurilor de pregătire pentru elevii din ani terminali, precum și despre desfășurarea examenelor. Mai multe măsuri au fost puse în dezbatere publică, potrivit unui doccument INSP, în contextul în care după data de 15 mai este așteptată o relaxare a restricțiilor.

1. Astfel, potrivit documentului, activitatea de pregătire pentru elevii din ani terminali se va desfășura pe grupe de câte 10 elevi. Aceasta nu va dura mai mult de 3 ore, cu pauze de cel puțin 10 minute pentru aerisirea încăperilor.

2. La activitățile de pregătire este interzisă participarea elevilor și a personalului didactic sau auxiliar care suferă de afecțiuni cronice, locuiesc împreună cu persoane ce suferă de astfel de afecțiuni sau persoane cu vârsta de peste 65 de ani.

3. Elevii prevăzuți la punctul 2 vor benefica de o formă de pregătire alternativă.

4. Pauzele se vor programa astfel încât simultan să nu fie în pauză mai mult de 2 grupe de maxim 10 elevi fiecare.

5. Înainte de începerea activităților de pregătire/examinare, în spațiile unde acestea urmează a se desfășura, se va realiza dezinfecția suprafețelor cu substanțe biocide pe bază de clor sau alcool, urmată de aerisirea încăperii pentru o perioadă de cel puțin 30 de minute.

6. Accesul în interiorul școlii se va realiza doar după dezinfecția mâinilor, verificarea temperaturii (care nu trebuie să depășească 37 grade) și sub rezerva absenței simptomelor virozelor respiratorii.

7. Pe toată durata activităților desfășurate în școală, atât elevii cât și profesorii vor purta mască medicală simplă sau mască nemedicală din diverse materiale textile, iar elevii vor fi așezați în bănci astfel încât să aibă cel puțin un loc liber în stânga și dreapta și un rând liber în față și spate.

8. Eliminarea măștilor purtate de elevi și profesori se va realiza în locuri special destinate.

9. Activitatea de examinare se va desfășura cu respectarea tuturor măsurilor mai sus prezentate, fără a fi obligatorie acordarea pauzelor.

Când ar urma să fie susținute examenele naționale

Monica Anisie, ministrul Educației, a declarat de curând că anul școlar 2019 – 2020 va continua cu „învățarea asistată de tehnologie” și a subliniat că elevii vor susține Evaluarea Națională începând din 15 iunie, în timp ce Bacalaureatul va marca și el o premieră – probele scrise vor avea loc înaintea celor de competență, urmând să înceapă în 22 iunie.

Ministrul a precizat că elevii din clasele a VIII-a, a XII-a, a XIII-a, anii de final de ciclu profesional și postliceal, pot reveni în unitățile de învățământ pe data 2 iunie, doar pentru două săptămâni.

Se vor realiza, în această perioadă, numai activități de pregătire și consiliere pentru examenele naționale. Pentru elevii care au probleme de sănătate, pregătirea elevilor se va realiza în continuare în sistem online.

Pandemia deCOVID-19a afectat desfășurarea cursurilor în școli

Amintim faptul că după ce România a intratîn stare de urgență din 16 martie, din cauza epidemiei de coronavirus, școlile au fost închise și, de atunci, orele s-au ținut online.

PreședinteleKlaus Iohannis a anunțat, că starea de urgență din România nu va fi prelungită și se va încheia în 14 mai, dar a subliniatcă, din 15 mai, la nivel național va fi declarată stare de alertă. Elevii, care nu sunt în ani terminali, nu se vor întoarce însă în clase după această dată pentru continuarea anului școlar.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`