Autoritățile sanitare din județul Vrancea par să aibă dificultăți în gestionarea crizei coronavirusului. După ce conducerea a fost anunțată cu fast achiziționarea aparatului de testare Real Time PCR de către Consiliul Judeţean pentru Spitalul de Urgenţă „Sf. Pantelimon” Focşani, în realitate lucrurile par mai complicate decât s-a crezut.Mai exact, aparatul stă nefolosit pentru că nu are autorizație de funcționare.
În timp ce județul are aproape 600 de cazuri de Covid-19 confirmate până în prezent, testările în Vrancea se fac cu încetinitorul. Acest lucru se întâmplă pentru că noul aparat de testare Real Time PCR achiziţionat de Consiliul Judeţean pentru Spitalul de Urgenţă „Sf. Pantelimon” Focşani nu are autorizație de funcționare.
„Aparatul este nou, este funcţional, însă deocamdată nu testăm pacienţii. Suntem în curs de avizare, trebuie să arătăm circuitele, programul de testare. În funcţie de cât de repede vom obţine toate avizările, vom da drumul. Nu o să lucrăm în fiecare zi a săptămânii, ci doar lunea, marţea şi vinerea, deoarece în acelaşi laborator lucrăm şi probele BK”, a declarat medicul epidemiolog al Spitalului Județean de Urgență Focşani, Diana Stoica, pentru Agerpres.
Obţinerea autorizaţiei presupune o procedură destul de lungă și este dată de Direcția de Sănătate Publică.
Declaraţia epidemiologului spitalului îl contrazice pe directorul interimar al spitalului, care dădea asigurări, vineri, că totul este în regulă.
”Ne-am propus să punem în funcţiune aparatul Real-Time PCR începând cu data de luni. Avem toate avizele necesare şi l-am amplasat într-un spaţiu în care să se evite contactul între cei care vin pentru testare şi cei deja testaţi. Cu acest aparat vor lucra un medic, un biolog şi 3 asistenţi medicali, instruiţi corespunzător, la Galaţi. Aparatul a venit împreună cu 2.000 de teste şi are o capacitate de 22 de teste concomitent, cu rezultat în două ore. Vor fi testate toate persoanele simptomatice, conform metodologiei SARS-CoV-2.”, spunea managerul interimar Elena Codruţa Neagu.
Autorizația aparatului de testare Covid-19 nu este singura problemă de la Spitalul din Focșani. Aparatul a fost instalat în laboratorul BK din cadrul secţiei de Pneumologie, iar acum Consiliul Judeţean a notificat conducerea spitalului că trebuie să mute aparatul din acea secţie, întrucât imobilul trebuie să intre în reabilitare, într-un proiect cu fonduri europene.
Prin urmare, până la obţinerea autorizaţiei de funcţionare rămâne de bază aparatul Real Time PCR al Direcţiei de Sănătate Publică.
Amintim că un focar de coronavirus a fost depistat marți la un centru pentru tinerii bolnavi de HIV din Vrancea. În urma aplicării testelor, cinci salariaţi şi opt beneficiari ai centrului au fost despistaţi cuCOVID-19. Focarul a fost descoperit după ce o asistată a mers la spital cu o altă problemă de sănătate, i s-a făcut test pentru coronavirus şi a ieşit pozitiv.
Bilanțul îmbolnăvirilor cu Covid-19 în județul Vracea
Grupul de comunicare Strategică anunță că de la începutul pandemiei de Covid-19, în județul Vrancea au fost depistate 583 de persoane infectate cu noul coronavirus.
În România, până marți, 26 mai, au fost confirmate 18.429 de cazuri de persoane infectate cu virusul Covid – 19. Dintre persoanele confirmate pozitiv, 11.874 au fost declarate vindecate și externate.
Totodată, bilanțul deceselor provocate de Covid-10 ajunge la 1.210.
La ATI, în acest moment, sunt internați 181 de pacienți.
Pe teritoriul României, în carantină instituționalizată sunt 5.287 de persoane. Alte 75.782 de persoane sunt în izolare la domiciliu și se află sub monitorizare medicală.
Până la această dată, la nivel național, au fost prelucrate 385.728 de teste.