Alexandru Rafila dezvăluie care sunt pacienții infectați cu COVID-19 predispuși la decese
Persoanele în vârstă de peste 60 de ani, cu afecțiuni cardio-vasculare și diabet sunt pacienții care sunt el mai mult predispuse deceselor provocate de COVID-19, a declarat Alexandru Rafila la Antena 3.
”Noi avem o epidemie moderată. Nu e nimic neașteptat dacă ne uităm la proporția cazurilor de coronavirus. Cele mai multe cazuri de decese au fost după vârsta de 60 de ani. Opinia generală că sunt mai afectate persoanele vârstnice și cele care au comorbitități e reală. Și că grupele de vârstă care fac mai frecvent boala au mortalitate mult mai mică. E trendul așteptat de oamenii care lucrează în zona de sănătate publică.
Mai mult, ordinea afecțiunilor coincide și cu afecțiunile care provoacă mortalitatea generală în România. Primul loc sunt afecțiunile cardio-vasculare, urmate de diabet și de bolile neoplazice. Cele mai frecevente cauze de deces sunt acestea două.”, a spus Alexandru Rafila.
Președintele Societății Române de Microbiologie a mai precizat recent, într-o intervenție televizată căla sfârșitul acestei săptămâni se vor vedea efectele modului în care s-au comportat românii de Paște:dacă se va înregistra o creștere a numărului de îmbolnăviri de Covid-19 sau dacă numărul de cazuri rămâne constant, în funcție de modul în care au fost respectate restricțiile.
Alexandru Rafila: „În legătură cuconcediile ar trebui să așteptăm după data de 15 mai – 1 iuni”
Alexandru Rafila a declarat luni seara că autoritățile vor trebui să observe care va fi evoluția contextului epidemiologic după perioada 15 mai-1 iunie pentru ca Guvernul să ia măsuri de relaxare suplimentare.
„În legătură cuconcediile ar trebui să așteptăm după data de 15 mai – 1 iunie pentru a vedea care va fi trendul din punct de vedere epidemiologic. Eu sper să intrăm pe un trend descrescător în mod constant. Trendul înseamnă să avem o scădere constantă timp de două săptămâni. Și ulterior să se stabilizeze la un număr mai mic de cauri, câteva zeci d ecazuri care ar putea să apară pe zi, mai les că toți sperăm că temperatura mai mare va inversa transmiterea, în sensul scăderii transmisibilității acestui virus. Rămâne să vedem dacă se și întâmplă așa.
Depinde foarte mult cum ne vom comporta. După data de 15 mai toate obligațiile devin recomandări, să purtăm o mască de protecție și să nu ne înghesuim. Avem o tradiție să agreem locurile aglomerate. E bine să le evităm și să respectăm niște măsuri igienice simple, cum ar fi spălatul pe mâini sau utilizare măștilor în spații închise”, a declaratAlexandru Rafila.
Bilanțul pandemieid e COVID-19 în România
un nou bilanț al epidemiei de coornavirus în România. Astfel, în țara noastră au fost înregistrate 277 de noi cazuri de infectare cu COVID-19, bilanțul total ajungând la 11.616. Un număr de 243 de persoane sunt internate în Secțiile de Terapie Intensivă, dar alte 2.221 au fost declarate vindecate și externate. Peste 11.600 de oameni se află în carantină instituționalizată și peste 22.400 în izolare la domiciliu. Dincolo de granițe, numărul conaționalilor infectați cu SARS-CoV-2 a ajuns la 1.963. De la începutul pandemiei, 87 de români din străinătate au murit. În interiorul granițelor, bilanțul deceselor a ajuns la 650.