În ultima vreme toate prețurile au luat-o pe o pantă ascendentă, iar românii resimt puternic majorările din toate sectoarele. Alimentele, benzina sau facturile sunt mai scumpe ca niciodată, după ce economia globală a fost zdruncinată de pandemia de coronavurus și ulterior de războiul din Ucraina.
Prețurile tot mai mari creează un dezechilibru evident în viața oamenilor, care s-au văzut dintr-odată nevoiți să se mulțumească cu mai puțin sau să scoată din buzunar sume uriașe comparativ cu anii precedenți.
Când analizăm cum au oscilat prețurile în sectorul alimentar, statisticile sunt șocante. Un coș cu alimente de bază, care conține ulei, făină, orez, pâine, lapte, ouă, hârtie igienică, două caserole de carne de pui, două caserole de carne de porc, mezeluri, brânză, 2,5 kg cartofi, zahăr, mălai, un bax de apă, fructe și legume costa în anul 2016, potrivit statisticilor întocmite la nivel european, 15.43 euro, echivalentul a 69 de lei conform cursului valutar de atunci.
În 2022, șase ani mai târziu, această valoare e de patru ori mai mare, iar pentru un coș de cumpărături cu alimente de bază ești nevoit să scoți din buzunar nu mai puțin de 279 de lei, notează ziare.com.
De menționat însă este faptul că această sumă se poate ridica în continuare, întrucât în calculul inițial nu au fost luate în vedere și alte produse esențiale, precum cele de igienă personală, produsele de curățenie, alcoolul, dulciurile sau cafeaua.
Potrivit datelor transmise de INS, salariu mediu net în România în 2016 era 2.086 de lei, pe când în prezent a ajuns la 3.937 de lei, marcându-se astfel o creștere aproape dublă, de aproximativ 1,92 de ori.
Cele mai plătite domenii sunt cele din tehnologia informației, acolo unde un salariu ajunge la 9.968 de lei, pe când cele mai prost plătite meserii sunt în hoteluri și restaurante, aproximativ 2.100 de lei.