EXCLUSIV // Coșmar pentru românii care vor să plece în vacanță în Grecia. Dezvăluiri despre haosul din centrele de testare pentru coronavirus: „Dacă aș întoarce timpul înapoi, m-aș spânzura acum două zile”

EXCLUSIV // Coșmar pentru românii care vor să plece în vacanță în Grecia. Dezvăluiri despre haosul din centrele de testare pentru coronavirus: Dacă aș întoarce timpul înapoi, m-aș spânzura acum două zile
sursa foto: Zuma Press / Nik Oiko

EXCLUSIV // Românii care vor să își petreacă vacanțele în Grecia trăiesc un adevărat coșmar în prima zi de intrare în vigoare a restricțiilor de călătorie luate de către autoritățile elene, care vizează obligația de a prezenta la graniță un rezultat negativ al testului pentru COVID-19. Este haos în țară unde românii au pornit goana după teste pentru coronavirus, clinicile private și centrele publice de testare fiind copleșite de cererea uriașă. Este haos la graniță, unde turiștii români trebuie să aștepte ore bune pentru verificări și reclamă comportamentul autorităților elene.

Haos în centrele de testare pentru coronavirus

Atmosfera din centrele de testare este una haotică, așa cum a dezvăluit un operator al unei clinici private pentru B1.RO. Clinica în care lucrează a fost asaltată în ultimele zile de românii care vor să fie testați pentru a putea pleca în Grecia cât mai rapid. Acesta a dezvăluit că cel mai greu este de explicat că uneori poate dura până la 72 de ore efectuarea completă a testelor, fapt ce poate nărui planurile de vacanță:

“Dacă aș întoarce timpul înapoi m-aș spânzura acum două zile. Vă rog să mă credeți, eu sincer nu înțeleg ce se întâmplă cu oamenii ăștia. Este pur și simplu o explozie a celor care vor să plece în vacanță. Aveam și înainte cereri pentru teste, dar atâta timp cât grecii au impus acest test, numărul celor care vor să se testeze a crescut foarte mult. Părerea mea este că grecii nu vor să intrăm. Au vrut pur și simplu să limiteze accesul pentru că aceste 72 de ore sunt foarte restrictive și e foarte greu de obținut rezultatul la timp. Sunt 72 de ore de la data recoltării. Durează până când probele ajung în laboratoare, până se eliberează rezultatele, până când ajunge omul cu rezultatul la vamă, nu se știe cât se stă la vamă, se pot sta 2 ore, se pot sta 11 ore. Eu cred că a fost o formă voalată de a ne spune: nu vă mai primim!”

Acesta este și motivul pentru care, marți noaptea, unii români și-au încercat norocul și au sperat că mai pot intra în Grecia pe ultima sută de metri, fără să prezinte un test pentru coronavirus. Potrivit Digi24.ro, în zadar au încercat turiștii să le explice vameșilor că au crezut că măsura intră în vigoare de la 6 dimineața. Atât ei, cât și turiștii din alte țări au fost întorși din drum, în absența rezultatelor unui test pentru coronavirus. Asta pentru că măsurile au intrat însă în vigoare de la miezul nopții, așa că cei fără teste trebuie să se întoarcă.

Alți români s-au plâns pe rețelele de socializare de comportamentul autorităților elene, susţinând că turiștilor din alte țări nu li se cer teste pentru Covid.

„Azi la ora 15 am ajuns în vamă şi degeaba le-am arătat testul PCR. Am fost ameninţat printre cuvinte urâte, că dacă nu accept şi testarea lor pe marginea şoselei cu aceeaşi pereche de mănuşi la toată lumea, mă întorc în Bulgaria. Aveau o masă plină de eprubete ţinute în căldură şi cine ştie dacă ştiau şi ale cui şi cum sunt. Bătaie de joc. Aşa suntem trataţi deoarece reprezentanţii MAE nu iau atitudine. În faţa mea mea era o maşină de Germania care venea tot din Bulgaria şi a fost lăsată să treacă fără nici o testare”, scrie un turist.

Noirestricţii de circulaţie impuse înGrecia

Guvernul de la Atena a decis ca, începând de marți, toți turiștii care intră în țară prin vama Kulata-Promachonas trebuie să prezinte un test negativ pentruCOVID-19.

Testul nu trebuie să fie mai vechi de 72 de ore. Această măsura a fostdecisă într-o ședință extraordinară de guvern, pe fondul mai multor cazuri deCOVID-19depistate de către autoritățile elene în rândul turiștilor.

Noile restricții intră în vigoare din data de 14 iulie, de la ora 06.00 dimineața. Pot intra înGreciafără acest test doar cei care fac parte din anumite categorii exceptate – diplomați, medici, lucrători în transporturi. De asemenea, trebuie completat în continuare și formularul online de către turiști, cu cel puțin 24 de ore înainte de intrarea în țară.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`