Sute de mii de euro pentru un plan Urbanistic Zonal. Acestea sunt sumele pe care firmele din Bucureşti sunt obligate să le plătească pentru a obţine o aprobare din partea Primăriei Capitalei. Jurnaliştii de la cetăţeanul.net au prezentat mai multe documente care demonstrează care este circuitul şpăgii în primăria lui Sorin Oprescu. În urmă cu doar câteva zile, Solomon Wigler, consilierul personal al lui Oprescu a fost arestat după ce a fost prins în flagrant că lua şpagă pentru a ajuta un om de afaceri să obţină autorizaţiile pentru 3 supermarketuri.
Obţinerea unui PUZ din partea primăriei Capitalei pare să fi devenit o misiune imposibilă pentru cei care vor să facă afaceri în mod cinstit. Practic, a devenit un obicei ca de fiecare dată cand o firmă solicită o aprobare din partea municipalităţii, consilierii să se abţină să voteze pentru a bloca proiectul. Asta până cei care solicită aprobările acceptă să cotizeze cât au cerut mai marii din primărie.
Jurnaliştii de la cetăţeanul.net au prezentat cazul unei firme greceşti care a încercat să construiască pe splaiul Unirii un spital, un hotel şi o clădire de birouri şi de locuinţe. Chiar dacă grecii au obţinut toate avizele necesare, consilierii s-au abţinut să voteze proiectul. Din acest moment, poate dura luni bune sau chiar ani până când Sorin Oprescu se decide să reintroducă proiectul în consiliu.
Potrivit cetăţeanul.net şpaga cerută de mafia din primărie porneşte de la 150 de mii şi ajunge şi la 500 de mii de euro pentru un simplu Puz.
Pentru a-i îndupleca pe consilieri, grecii de la SC Profit Construct SRL au apelat în 2010 la serviciile casei de avocatură Boştină şi asociaţii. Documentele prezentate de cetăţeanul.net arată cum avocatul Doru Boştină şi partenera sa Orania Fersedi au au înscris demersurile pentru șpaga de la Primărie, chiar în anexele la facturile pe care le-au înmânat grecilor. Într-o factură din noiembrie 2011, figurează un addendum de 110 de euro care ar fi comisionul solicitat de primărie. Asta deşi legal nu există nicio taxă legală după ce PUZ-ul a fost trimis spre aprobare consiliului.
Într-o altă factură din luna octombrie, avocata Orania Fersedi a trecut un comision tot de 110 mii de euro destinat „taxei de succes datorată Primăriei pentru aprobarea proiectului.” Un reprezentant al companiei grece;ti a declarat pentru Cetăţeanul.net că
Faptul este întărit de o altă factură, din luna octombrie, unde se menționează, negru pe alb, că aceeași Orania Fersedi a purtat discuții despre „taxa de succes datorată Primăriei pentru aprobarea proiectului – „about the succes fee due to The City Hall for the approval of the project”.
Reprezentantul companiei grecești a confirmat, pentru „Cetățeanul”, că era vorba despre șpagă. „Ni s-a spus că şpaga trebuie să ajungă la persoane cu putere de decizie din cadrul Primăriei și Consiliului General al Municipiului București”, ne-a declarat oficialul „Profit Construct”. El susține că au refuzat să plătească mita și că au reziliat contractul cu „Boștină & Asociații”.
La scurt timp după aceasta, firma de avocatură a încheiat contract de asdistență juridică cu Primăria Municipiului București!!!