CORONAVIRUS. Zeci de militari români din Afganistan, Irak şi Republica Centrafricană, repatriaţi din cauza COVID-19

Publicat: 21 04. 2020, 18:58

În contextul măsurilor de combatere a efectelor pandemiei de COVID-19, Ministerul Apărării Naţionale (MApN) a decis repatrierea a zeci de militari români aflață în misiuni internaționale.

Militari din Afganistan sau Irak revin acasă din cauza COVID-19

Reprezentanții MApN transmite, marți, într-un comunicat, că aproximativ 70 dintre militarii dislocaţi de Armata României în Afganistan, în cadrul misiunii NATO “Resolute Support”, în Irak – misiunea de tip coaliţie “Inherent Resolve” şi în Republica Centrafricană – misiunea Uniunii Europene de instruire şi consiliere vor fi repatriaţi penfondul răspândirii coronaviruslui la nivel global.

Configuraţia detaşamentelordislocate în celelalte misiuni în afara teritoriului statului român rămâne neschimbată.

„Armata României va continua să îndeplinească responsabilităţile asumate de ţara noastră în plan internaţional, situaţia din teatrele de operaţii în care sunt desfăşuraţi militarii români urmând să fie monitorizată în permanenţă, în vederea stabilirii măsurilor necesare, în funcţie de evoluţia situaţiei epidemiologice şi de securitate din zonele de dislocare şi de măsurile adoptate la nivel global pentru reducerea riscurilor de contaminare cu virusul SARS-CoV-2”, arată sursa citată.

MApN: Măsurile sunt luate de comun acord cu NATO și UE

Liderii Ministerului Apărării Naționale mai precizează că aceste retrageri de trupe au fost luate după ce s-au purtat discuții cu partenerii Alinaței Nord-Atlantice (NATO) și cu cei ai Uniunii Europene (UE). S-a ajuns la concluzia că, pe fondul pandemiei de coronavrius, este mai bine ca cei aproximativ 70 de militari români să revină în țară.

Ei vor putea reveni în teatrele de operaţii, în cazul în care comandanţii misiunilor vor solicita acest lucru.

La începutul anului 2020, Guvernul a crescut cuantumul diurnelor pentru personalul militar şi civil care participă la misiuni şi operaţii în străinătate, amintește Libertatea. Cei care participă la misiuni de apărare colectivă, de răspuns la crize, dar și la misiuni de pace primesc acum diurne între 120 și 140 de euro pe zi.

Bilanțul îmbolnăvirilor cu coronavirus pe teritroiul României

Potrivit ultimei raportări a Grupului de Comunicare Strategică, marți, la ora 13.00, pe teritoriul României fuseseră identificate 9.242 de cazuri de persoane infectate cu virusul COVID – 19.

Ultimele 306 cazuri au fost confirmate în ultimele 24 de ore. Potrivit Direcției de Sănătate Publică Suceava, 301 cazuri au fost depistați la Centrul de Recuperare și Reabilitare Neuropsihiatrică Sasca Mică.

Dintre persoanele confirmate pozitiv, 2.153 au fost declarate vindecate și externate.

Pe teritoriul României, în carantină instituționalizată sunt 13.372 de persoane. Alte 41.136 persoane sunt în izolare la domiciliu și se află sub monitorizare medicală.

Totodată, până acum, 498 persoane diagnosticate cu infecție cu COVID-19, internate în spitale din Dolj, București, Iași, Suceava, Arad, Bacău, Timiș, Cluj, Neamț, Hunedoara, Constanța, Satu Mare, Sibiu, Ialomița, Bistrița-Năsăud, Covasna, Dâmbovița, Vrancea, Galați, Caraș-Severin, Mureș, Giurgiu, Bihor, Argeș, Vaslui, Botoșani, Alba, Sălaj, Brașov, Mehedinți, Teleorman, Gorj și Prahova, au decedat.

Un focar de coronavirus care a făcut multe victime este un cămin de bătrâni din județul Galați. Peste 20 de persoane de la Centrul privat de Îngrijiri Bătrâni „Sf. Ilie” din municipiul Galaţi au murit.

La Centrul privat de Îngrijiri Bătrâni „Sf. Ilie” erau internaţi 130 de bătrâni, asistaţi de un personal format din 18 persoane.