CORONAVIRUS. Vicepreședintele Societății Române de Epidemiologie, Emilian Popovici: ‘În jurul datei de 23 august vom avea în jur de 800 de infecții noi pe zi’

Publicat: 06 07. 2020, 17:59
Foto: Facebook / Popovici Emilian Damian

Medicul Emilian Popovici, vicepreședintele Societății Române de Epidemiologie, avertizează că valul doi al epidemiei de Covid-19 va lovi România mai devreme decât se așteaptă lumea. Potrivit doctorului timișorean, în lipsa respectării regulilor sanitare, numărul cazurilor de coronavirus va continua să crească, iar spre sfârșitul lunii august numărul se va dubla sau chiar tripla.

„În jurul datei de 23 august vom avea în jur de 800 de infecții noi pe zi”

Vicepreședintele Societății Române de Epidemiologie este de părere că de la începutul lunii iunie, am ajuns la un „număr bazal de reproducere de peste 1”, iar bilanțul zilnic de Covid-19 va crește semnificativ.

“Vorbim de lucruri logice până la urmă. Vorbim de un raport între măsurile care s-au relaxat și felul în care populația a înțeles să respecte sau să nu respecte aceste măsuri, așa relaxate cum sunt. În momentul în care oamenii nu respectă măsurile, nu se poate întâmpla decât un singur lucru, mai ales pe fondul relaxării, anume creșterea numărului de cazuri. Practic, de la începutul lunii iunie, am ajuns la un număr bazal de reproducere de peste 1. Reamintesc că numărul bazal peste 1 înseamnă o creștere a epidemiei”, a declarat medicul Emilian Popovici, luni dimineața, la Europa FM.

Medicul timișorean afirmă că, în acest context, vom ajunge la 800 de noi cazuri de Covid-19 zilnic.

“Dacă mergem după scenariul de 1.1, făcut de dl Valentin Pârvu și ne gândim că acest număr bazal se va menține, practic, în jurul datei de 23 august vom avea în jur de 800 de infecții noi pe zi, ceea ce va însemna o corespondență în Terapia Intensivă de peste 500 de cazuri. Aceasta este o situație pe care sistemul ar trebui să o poată gestiona. Dar, ne putem pune întrebarea, dacă această situație va persista, ce se va întâmpla în septembrie? Chiar dacă se menține un număr bazal de reproducere, să zicem, relativ stabil, în timp numărul de cazuri în ATI va crește. Lucrurile trebuie reglate după aceste cifre, care nu pot greși semnificativ, pentru că, până acum, proiecțiile au fost corecte”, a adăugat specialistul.

250 de noi cazuri confirmate de COVID-19 și 18 decese în ultimele 24 de ore

Grupul de Comunicare Strategică a anunțat că, până luni, ora 10, au fost diagnosticate cuCOVID-19la nivel național 29.223 de persoane, dintre care 250 reprezintă cazuri noi de îmbolnăvire, la un număr total de 771.482 de teste prelucrate. Din numărul total de pacienți confirmați cu infecție cucoronavirus, 1.768 au murit, dintre care 18 în ultimele 24 de ore, 227 sunt internați în secțiile de terapie intensivă din România, iar 21.413 au fost externați, dintre care 20.213 de pacienți vindecați și 1.200 de pacienți asimptomatici, externați la 10 zile după depistare.

Amintim că Guvernul Orban a aprobat, într-oședințădesfășurată luni, proiectul de lege privind carantinarea și izolarea.

„Încă de vineri vă spuneam că, în acest weekend, se va lucra la un proiect de lege care să pună în concordanță deciziile Curții Constituționale. Suntem în măsură și astăzi a fost aprobat înședință de Guvernun proiect legislativ care să inițieze niște măsuri igienico-sanitare pentru situații deosebite de risc epidemiologic sau biologic. De ce este necesar? Este necesar pentru a putea gestiona și controla pandemia prin care trecem. Ați putut observa de vineri până astăzi modificările de observare sau de abordare a tot ce a însemnat carantină, a tot ce a însemnat izolare, chiar și internarea în spital. Noi suntem în acest moment într-o evaluare a numărului de cazuri în care s-a solicitat externarea sau numărul de persoane care au părăsit izolarea sau carantinarea voluntară, sau pentru cei care nu au respectat izolarea și au solicitat punerea în concordanță cu decizia Curții. Dacă este să facem o evaluare de ieri până astăzi, deși astăzi avem 250 de cazuri noi la 4.600 de teste, avem o diferență de număr de pacienți în spitale de 550. (…) Suntem într-un moment în care acest proiect de lege a fost aprobat în ședința de Guvern, va merge în regim de urgență în Parlament. Sper ca, ceea ce spuneam și vineri, un interes național, un interes de sănătate publică, sănătatea poporului român, să nu lase loc de interpretare politică”, a declarat Nelu Tătaru, ministrul Sănătății.