CORONAVIRUS | Vaccinul anti-Covid dezvoltat la Oxford ar putea fi gata în două luni

Publicat: 24 08. 2020, 11:53
Foto: Pixabay.com

În aproximativ două luni ar putea fi gata vaccinul anti-Covid dezvoltat de Universitatea din Oxford, potrivit unui înalt oficial al Institutului Serum din India, care a primit drepturi de producție și comercializare a produsului.

”Vaccinul împotriva SARS-CoV-2 va fi comercializat în 73 de zile”

Acesta a declarat că procesul de testare al vaccinului se va încheia în 58 de zile și va ajunge în comerț două săptămâni mai târziu, respectiv în 73 de zile.

„Prin aceasta, prima dozare va avea loc astăzi [sâmbătă] în faza finală [faza III], iar cea de-a doua doză va avea loc după 29 de zile. Raportul final al studiului va fi extins în alte 15 zile de la a doua dozare. Prin aceasta timp, intenționăm să comercializăm Covishield „, a spus oficialul.

Astfel, vaccinul Covisheld – dezvoltat de Universitatea din Oxford – va fi probabil primul vaccin care va intra în producție în India. Potrivit Business Today , guvernul indian a acordat Institutului Serum o licență specială de prioritate de fabricație, care îi permite să accelereze procesele de testare, pentru a le finaliza cât mai repede, transmite India Today.

Studiile clinice de fază III de vaccin au început sâmbătă , 22 august , la 20 de centre din India, în Pune și Mumbai din Maharashtra și Ahmedabad în Gujarat. În această fază, vaccinul va fi administrat la 1.600 de persoane.

Știrile despre vaccinul Universității Oxford-AstraZeneca care intră într-un studiu în stadiu tardiv au ridicat speranțele cu privire la sosirea mai devreme decât se aștepta a unui vaccin Covid-19.

Citând surse, raportul Business Today a spus că vaccinul va aparține Institutului seric. Acesta a declarat că compania a încheiat un „acord exclusiv cu Astra Zeneca pentru a cumpăra drepturi și a plăti o taxă de redevență pentru vânzarea exclusivă a acesteia în India și în alte 92 de țări”.

Centrul a indicat deja SII că va procura direct vaccinurile și intenționează să imunizeze indienii gratuit, a spus raportul.

Guvernul a căutat, de asemenea, 68 de doze pentru 130 de cetățeni indieni de la Institutul seric până în iunie anul viitor, a adăugat acesta.

Ministrul Sănătății Uniunii, Dr. Harsh Vardhan, și-a exprimat, sâmbătă, speranța că, dacă totul merge bine, India va primi un vaccin contra Covid-19 până la sfârșitul acestui an . Vorbind cu un reporter TV Today, Dr. Harsh Vardhan a spus: „Lumea lucrează pentru descoperirea unui vaccin. 26 de candidați la vaccinuri din întreaga lume se află în faza studiilor clinice. În afară de aceasta, există 139 de candidați care sunt dezvoltați pe diferite niveluri și în studiile pre-clinice”.

China a patentat un vaccin împotriva COVID-19 și anunță că e gata să demareze producția în masă

Reamintim că și China a înregistrat, la autoritatea sa pentru problemele de proprietate intelectuală, una dintre propunerile sale de vaccin împotriva COVID-19 și a anunțat că va începe producția „în masă într-o perioadă scurtă de timp”. Proiectul patentat se regăsește în a treia fază de probe, ultima de dinainte de implementare.

Vaccinul a fost dezvoltat de către Institutul științific militar chinez și CanSino Biologics, companie biofarmaceutică din China. În urma testelor efectuate de armata chineză, țări precum Arabia Saudită, Rusia, Brazila și Chile s-au oferit să găzduiască ultima fază a probelor.

Rezultatele examinărilor sunt „încurajatoare” și, spre deosebire de cazul serului rusesc, a cărui etapă de testare nu a fost făcută publică, au fost prezentate într-o investigație din iulie.

Alexandru Rafila: Fără un vaccin, imunizarea pe cale naturală ar dura circa 15 ani

Alexandru Rafila, președintele Societății Române de Microbiologie, susține că virusul SARS-CoV-2 nu o să dispară nici după al doilea val și va trebui să ne obișnuim să trăim cu el „în anii următori”.

Cum studiile de seroprevalență arată că doar o mică parte a populației a trecut prin boala COVID-19, soluția este apariția unui vaccin viabil. Altfel, imunizarea pe cale naturală ar dura circa 15 ani, spune reprezentantul României în Organizația Mondială a Sănătății.