CORONAVIRUS | UE îndeamnă la limitarea călătoriilor neesențiale în faţa unei situaţii „foarte grave”
Joi, la finalul unui summit prin videoconferinţă al celor 27, Uniunea Europeană (UE, n.r.) a lansat un apel la evitarea călătoriilor neesenţiale între ţările din bloc pentru a face faţă ameninţării noilor mutaţii ale pandemiei de coronavirus, apreciind situaţia sanitară „foarte gravă”.
Ulterior, Franţa a anunţat că va impune, începând de duminică, călătorilor din alte ţări europene să prezinte un test PCR realizat cu 72 de ore înainte de plecare. O obligaţie care nu se referă la călătoriile esenţiale, la muncitorii frontalieri, scrie AFP, citată de Agerpres.
Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a estimat joi seară, după recomandările Centrului European pentru Controlul Bolilor (ECDC), că „toate călătoriile neesenţiale” trebuie „puternic descurajate”.
„Suntem tot mai îngrijoraţi pe tema diferitelor mutaţii” ale coronavirusului, a spus Ursula von der Leyen.
Totodată, ea a propus o nouă definiţie mai exactă a zonelor de risc din punct de vedere sanitar, cu o nouă categorie „roşu închis”. În cadrul UE, călătorii provenind din acest regiuni ar putea fi supuşi obligaţiei de a face un test înainte de plecare şi de a intra în carantină la sosire.
Cât despre ţările din afara UE, Ursula von der Leyen a adăugat: „propunem măsuri suplimentare de securitate pentru călătoriile esenţiale spre Europa, de exemplu cerând un test înainte de plecare”.
Controlul frontierelor este o prerogativă naţională, dar europenii încearcă să se coordoneze pentru a păstra funcţionarea pieţei interne, transportul mărfurilor şi cotidianul muncitorilor transfrontalieri. Ei doresc să evite haosul care a urmat închiderii frontierelor în ordine dispersată atunci când pandemia a apărut în primăvară, conform sursei.
În ajunul summitului, europenii au ajuns în cele din urmă să se se înţeleagă asupra recunoaşterii reciproce a rezultatelor testelor, atât PCR. cât şi antigenice rapide, un progres validat joi seară.
Noi restricții ar putea fi introduse în țările europene
Centrul European pentru Controlul Bolilor atenționează guvernele țărilor membre cu privire la eventuale noi restricții care ar trebui aplicate în perioada următoare, ca urmare a răspândirii noilor tulpini a coronavirusului.
„Mesajul esenţial este vă vă pregătiţi pentru o escaladare rapidă de la rigoarea măsurilor (pentru a contracara virusul) în săptămânile care vin cu scopul de a menţine capacităţi de îngrijire, precum şi de a accelera campaniile de vaccinare”, a scris Centrul European pentru Controlul Bolilor (ECDC), în actualizarea evaluării riscurilor în UE.
ECDC, care cuprinde cele 27 de ţări ale Uniunii Europene, precum şi Marea Britanie, Norvegia şi Islanda, a apreciat la „crescut/ foarte crescut” evaluarea privind riscurile sanitare asociate noilor variante, faţă de „crescut” în prima evaluare de la sfârşitul lui decembrie.
„Dat fiind că populaţiile responsabile de transmitere nu vor fi vaccinate pentru încă câteva luni, este recomandat ca statele membre să fie prudente înainte de a le relaxa măsurile de restricţie. Din cauza dovezilor contagiozităţii semnificativ mai mari a noilor variante care îngrijorează, autorităţile naţionale ar trebui să fie pregătite să ia măsuri şi mai stricte şi să încurajeze populaţia să le respecte”, a continuat Agenţia europeană.