CORONAVIRUS | Traian Băsescu: Dacă vom ajunge la 1.000 de cazuri pe zi, președintele e obligat să decreteze starea de urgență

Fostul șef al statului Traian Băsescu susține că dacă România ar ajunge să înregistreze 1.000 de cazuri noi de coronavirus pe zi, președintele Klaus Iohannis ar trebui să instituie din nou starea de urgență pe teritoriul țării. În această situație, europarlamentarul PMP se declară sceptic cu privire la posibilitatea organizării alegerilor în acest an.

Traian Băsescu spune că președintele va trebui să instituie din nou starea de urgență dacă România va înregistra 1.000 de cazuri de coronavirus pe zi

”Dacă vom ajunge la 1.000 de cazuri pe zi, președintele e obligat să decreteze și simbolic starea de urgență. Ce alegeri să organizezi la 600 de cazuri pe zi? Suntem la stadiul la care trebuie să ne ferim de oricine!”, a declarat Traian Băsescu, la România TV.

România înregistrează, de câteva săptămâni, o creștere constantă a cazurilor de coronavirus, iar joi, autoritățile au anunțat un număr record de îmbolnăviri – 614, într-un interval de 24 de ore. Este cel mai grav bilanț zilnic de infecții din România de la debutul epidemiei de COVID-19 în țara noastră. Astfel, numărul total al îmbolnăvirilor, la nivel național, a ajuns la 30.789, cu 809.663 de teste prelucrate, dintre care 13.179 de teste au fost efectuate în ultimele 24 de ore.

Totodată, din numărul total de persoane diagnosticate cu infecție cu SARS-CoV-2,22.574 au fost externate, dintre care 20.969 vindecate și 1.605 de asimptomatice, externate la 10 zile după depistare,1.834 au decedat și 240 sunt internate în secțiile de terapie intensivă din țară.

Klaus Iohannis: Dacă situaţia se înrăutăţeşte, atunci putem să revenim la măsuri mai restrictive

De altfel, în ultimele zile, autoritățile au vorbit tot mai des despre posibilitatea reinstituirii stării de urgență în România, în contextul creșterii îngrijorătoare a numărului de cazuri de coronavirus.

Președintele Klaus Iohannis a declarat, miercuri, că nu este exclusă o revenire la starea de urgență dacă situația va continua să se înrăutățească.

„Eu mă bazez și m-am bazat în toată această perioadă pe ceea ce recomandă specialiștii. Ei trebuie să analizeze evoluția pandemiei și ei trebuie să intervină la politicieni pentru anumite măsuri care se impun de la caz la caz. Este foarte clar că situația în care ne aflăm acum este foarte îngrijorătoare. Sunt în contact și cu guvernanții, și cu specialiștii și deocamdată credem că, împreună cu românii, avem puterea să respectăm normele și să nu trecem în faze mai complicate administrativ, cum ar fi starea de urgență. Dacă situaţia se înrăutăţeşte şi nu găsim altă cale, atunci putem să revenim la măsuri mai restrictive. Dar eu nu îmi doresc acest lucru, nici românii nu cred că își doresc acest lucru. Haideţi să respectăm normele în vigoare”, a spus Klaus Iohannis.

Ludovic Orban: Dacă va fi nevoie, vom lua orice măsură se va impune

La rândul său, premierul Ludovic Orban a precizat că Guvernul nu dorește să impună noi măsuri de restricție, însă nu va ezita să facă acest lucru dacăva fi necesar.

”Nu ne dorim să luăm nicio măsură care să afecteze negativ viața românilor. Pe de altă parte, dacă va fi nevoie, vom lua orice măsură se va impune, pentru că punem pe primul plan sănătatea și viața românilor”, a precizat șeful Guvernului.

Ministrul Sănătății: Dacă avem zece mii de cazuri în trei-patru zile la nivelul întregii ţări se impune starea de urgenţă

Și ministrul Sănătății a vorbit despre ipoteza revenirii la starea de urgență, menționând că s-ar putea ajunge la o astfel de măsură dacă România ar înregistra zece mii de cazuri de COVID-19 în trei-patru zile.

”Nu instituim starea de urgenţă doar pentru două zile în care am avut un număr crescut de cazuri de peste 500. Instituim acea stare de urgenţă, care este apanajul preşedintelui, în contextul în care avem o perioadă cu transmitere accentuată, la un moment dat, o creştere a numărului de cazuri exponenţial, poate şi dublări de la o zi la alta, într-un context în care transmiterea comunitară este accentuată. (…) Altceva e să apară zece mii de cazuri într-o săptămână-jumătate, două şi alta e să apară zece mii de cazuri în patru-cinci zile. Atunci este impunerea unei stări de urgenţă. În condiţiile în care avem aceste zece mii de cazuri în trei-patru zile la nivelul întregii ţări se impune starea de urgenţă”, a explicat Nelu Tătaru, într-un interviu pentru Agerpres.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`