CORONAVIRUS | Traian Băsescu: A relaxa măsurile la 15 mai este mult prea devreme. Sunt împotriva redeschiderii școlilor (VIDEO)

CORONAVIRUS | Traian Băsescu: A relaxa măsurile la 15 mai este mult prea devreme. Sunt împotriva redeschiderii școlilor (VIDEO)

îFostul președinte Traian Băsescu este prea devreme ca din 15 mai să înceapă o relaxare parțială a restricțiilor impuse de autorități în contextul pandemiei de COVID-19. Într-o intervenșie telefonică în cadrul Știrilor B1 TV, europarlamentarul PMP susține că cifrele raportate în țara noastră nu reflectă numărul total al îmbolnăvirilor și deceselor provocate de noul coronavirus, întrucât în România se fac testări prea puține.

”În momentul de față, trebuie să fim conștienți că, din motive greu de înțeles, Guvernul a optat pentru varianta unor testări minimale, ceea ce nu-i dă posibilitatea să aibă o evaluare a impactului virusului SARS-CoV-2 asupra întregii populații. Trebuie să ajungem rapid la 10-15.000 de teste pe zi, pentru ca în circa 30 de zile să avem o radiografie a stării generale a populației. Altfel, liberalizarea măsurilor este extrem de riscantă.

A relaxa măsurile la 15 mai este mult prea devreme, pentru că prin numărul mic de testări practic, România a falsificat, pur și simplu, starea de sănătate a populației. Suntem pe rezultate false. Datorită numărului mic de teste, nu am reușit să identificăm care este densitatea celor care sunt purtători ai virusului, dar nu se manifestă, asimptomaticii. Dacă pe 15 mai noi dăm drumul la liberă circulație, s-ar putea să avem o mare surpriză cu efectul pe care îl generează infestarea colegilor de birou, a rudelor, a prietenilor, infectați de asimptomatici. 15 iunie, în raport cu ceea ce noi nu am făcut din punctul de vedere al testării, mi se pare că ar fi un timp care dă șanse ca asimptomaticii să se autoimunizeze și să devină neutri din punct de vedere ar riscului pentru cei din jurul lor”, a spus Traian Băsescu.

Traian Băsescu: Intervalul în care cei de peste 65 de ani pot ieși din case ar trebui să fie de trei ore

Întrebat cum ar trebui să fie făcută această revenire, fostul președinte a răspuns: ”Simplu. Are de modificat un singur lucru: programul celor de peste 65 de ani ar trebui să fie de trei ore, nu două. În două ore nu au timp, săracii, nici să ajungă la piață. Programul trebuie extins la trei ore și mutat mai devreme, să înceapă la 9-9.30, în așa fel încât să nu-i prindă căldura prin piețe”.

Traian Băsescu: Sunt împotriva redeschiderii școlilor

În ceea ce privește revenirea elevilor la școală, Traian Băsescu a precizat: ” Sunt împotriva redeschiderii școlilor. Am fost unul care a strigat aproape disperat să se închidă școlile, iar acum mi se pare prematur atât timp cât noi, datorită numărului mic de teste nu avem o imagine a nivelului de răspândire a virusului. Nu avem dreptul să riscăm starea de sănătate a copiilor. Nu cred că este o soluție. Trebuie lăsați pentru 15 iunie, cu condiția ca în acest interval decidenții să adopte soluția corectă pe care o urmează toate statele civilizate, și care a fost recomndată de Organizația Mondială a Sănătății – testări masive”.

Amintim, în acest context, că ministrul Educației, Monica Anisie, a prezentat mai multe scenarii referitoare la revenirea la cursuri a elevilor, o variantă fiind aceea ca școlile să fie redeschise doar pentru cei din anii terminali.

În aceste condiții, Traian Băsescu susține că situația relativ bună în care se află România, după cum spun unii oficiali, este, de fapt, consecința numărului mic de teste care au fost făcute.

”Nimeni nu stă să vadă câți oameni îmbolnăviți au murit acasă sufocați și cu plămânii blocați. Am testat prea puțin, am avut prea puțină voință să depistăm bolanvii, ne interesa mai mult cifra de raportare. Numai că și așa începe să devină o cifră alarmată. Eu nu reproșez nimănui nimic în afară de testele mult prea puține pentru a se obține cifre convenabile politic”, a mai spus fostul președinte.

România a depășit 10.000 de cazuri de COVID-19

Grupul de Comunicare Strategică a transmis, joi, că la nivel național au fost confirmate 10.096 de cazuride infectare cu noul coronavirus, cu 386 mai multe decât la raportarea făcută miercuri. Bilanțul deceselor, în țara noastră, a ajuns la 541. Pe de altă parte, 2.478 de români au fost declarați vindecați.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
22:17 - Deficitul bugetar a urcat la 5,44% din PIB după primele nouă luni din 2024. Datele Ministerului Finanțelor despre cheltuielile statului
22:06 - Tinerii, tot mai greu de convins să își păstreze locul de muncă. „Vin o zi, două și realizează că nu e pentru ei”
22:05 - Ce a declarat ÎPS Teodosie privind petrecerile de Halloween. Ce păcat săvârșesc cei care merg la aceste evenimente: „Primesc amăgire și întuneric acolo”
22:03 - Iulian Paraschiv: Președintele de care România are nevoie este un președinte care să asigure parcursul european, să asigure un plan pentru România și un echilibru la guvernare, între partide și societatea românească (VIDEO)
21:57 - Șoșoacă invocă un scenariu în care pretinde că poate ajunge președinte interimar al României: „Cu candidatura mea la Senat e șah mat” (VIDEO)
21:34 - Când ar putea renunța România la ora de iarnă? Mai multe state au renunțat la acest sistem
21:30 - Diana Șoșoacă a anunțat planul în cazul în care nu va reuși să fie pe listă la prezidențiale: Oamenii noștri, șoșocarii vor scrie pe buletin numele meu si mă vor vota pe mine / La un anumit număr de voturi se anulează alegerile (VIDEO)
21:20 - Tot mai mulți români renunță la a mai ține banii în casă. Unde preferă să-și păstreze economiile
21:08 - Șoșoacă: „Ciolacu mi-a spus că trebuie să mă dau în spate. A zis că dacă nu vreau, va avea înțelegerea cu Simion. I-am răspuns: ‘nu ți-e rușine?’” (VIDEO)
21:02 - Care este motivul pentru care Polonia refuză să ofere Ucrainei armele cumpărate din Coreea de Sud: „Aceste arme trebuie să servească securităţii şi apărării Poloniei”