Un bărbat infectat cu noul coronavirus, care a refuzat să-i fie administrat tratamentul cu Remdesivir, a murit. Pacientul, în vârstă de 50 de ani, era internat la Spitalul de Boli Infecțioase „Victor Babeș” din Timișoara, iar de trei zile se afla în stare gravă, informează Tion.ro. Bărbatul și-a exprimat, în scris, refuzul de a primi antiviralul cunoscut ca fiind eficient în lupta cu COVID-19, susținând că nu vrea ca medicii să facă experimente pe el.
În momentul în care a ajuns la spital, pacientul avea o formă medie a bolii, însă starea lui s-a agravat în scurt timp. Astfel, bărbatul a ajuns la terapie intensivă iar medicii au făcut tot ce au putut, în limita legii, pentru a-l salva. El a refuzat însă terapia cu Remdesivir, medicament inclus în schema de tratament aplicată în mai multe spitale din țară unde sunt internați pacienți infectați cu SARS-CoV-2. Prin urmare, starea acestuia s-a agravat, iar pacientul a intrat în comă și ulterior, a decedat.
„Am avut un pacient care a refuzat tratamentul cu Remdesivir, pe motiv că noi nu facem experimente pe el. A ajuns la Terapie Intensivă, starea lui s-a înrăutățit. Acum putem doar să aplicăm schema standard de tratament suportiv pentru menținerea vieții”, a declarat Cristian Oancea, managerul unității medicale, pentru sursa citată, cu câteva zile înainte de decesul pacientului.
Încă de la începutul lunii mai, medicii din Timișoara folosesc Remdesivir pentru tratamentul pacienților infectați cu noul coronavirus, acesta fiind primul medicament autorizat, în acest sens, la nivelul Uniunii Europene.
În aceste moment, secția de COVID-19 de la spitalul din Timișoara este plină.
Ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, a fost prezent, sâmbătă, la Timișoara, la inaugurarea Unităţii Mobile de Terapie Intensivăamplasată în curtea Spitalului ”Victor Babeș”. În acest context, șeful MAI a dat asigurări că ”niciun pacient nu rămâne pe dinafară”.
„Tehnic, există această organizare de a extinde capacitatea secţiilor de ATI prin mai multe metode – mobile, fixe, avem în plan încă o variantă de a extinde prin construcţii modulare secţii de ATI amplasate în jurul marilor spitale sau a celor care se ocupă de acest domeniu, pentru că este foarte importantă şi mâna de lucru – specialiştii, şi nu în ultimul rând, se va proceda şi la transferul bolnavilor, indiferent dacă sunt cu COVID sau alte boli care necesită terapie intensivă, în alte spitale pentru a fi trataţi în mod eficient. Niciun pacient nu rămâne pe dinafară”, a spus Marcel Vela.
Potrivit raportării transmise sâmbătă de Grupul de Comunicare Strategică, 889 de persoane au fost testate pozitiv pentru infecția cu noul coronavirus în ultimele 24 de ore. Acesta este cel mai mare număr zilnic de îmbolnăviri de la începutul epidemiei de coronavirus în România. În ultimele 24 de ore, la nivelul întregii țări au fost prelucrate 18.732de teste.
Bilanțul total al contaminărilor a ajuns la 36.691. Dintre persoanele confirmate pozitiv, 24.865 au fost externate, dintre care 22.488 de pacienți vindecați și 2.377 de pacienți asimptomatici, externați la 10 zile după depistare. De asemenea, până în prezent, 913 de pacienți cu test pozitiv au fost externați la cerere. LaATI, în acest moment, sunt internați 280 de pacienți. 21 de persoane cuCOVID-19au decedat, de vineri până sâmbătă, bilanțul total al victimelor ajungând astfel la 2.009.