Nelu Tătaru, secretar de stat în Ministerul Sănătății care coordonează grupul de specialiști ce propune măsuri pentru combaterea coronavirusului, face apel la români să nu pună în pericol viața altor semeni.
„14 zile din viața lor pot însemna sănătatea acestui popor!”, este mesajul acestuia.
Tătaru îi atenționează pe români cătrebuie să respecte regulile de izolare pentru a limita răspândirea virusului.
La rândul său, Raed Arafat, șeful DSU, spune că, anul acesta, de sărbătorile Pascale trebuyie să fim prudenți și să încercăm să nu ne deplasăm.
„Toată lumea așteaptă sărbătorile, dar este un an în care trebuie să luăm măsuri pentru protejarea celor din jurul nostru.”, a subliniat Arafat.
Până în acest moment în România există 19 dosare penale pentru români care, deși se întorseseră din zone de risc, au plecat din izolarea la domiciliu sau, mai mult, au ascuns faptul că s-au întors din străinătate. Este cazul fostului polițist din MAI care a infectat 6 persoane din București.
În acest moment, în România sunt 31 de cazuri de coronavirus. Șase dintre acestea au fost deja vindecate.
Ultima victimă este vorba de un bărbat în vârstă de 42 ani, confirmat laIași. Acesta s-a întors din Veneția pe 2 martie, a prezentat simptome începând din 4 martie și a fost internat pe 10 martie. În acest moment se află la Spitatul de Boli Infecțioase din Iași.
Acesta este al 31-lea caz de contaminare din țara noastră și, totodată, al doilea anunțat miercuri dimineața de autorități.
Amintim că pacientul 30 este, de fapt, primul medic infectat cu coronavirus din România. Este vorba despre o femeie de 43 de ani, care lucrează la Spitalul ”Dimitrie Gerota” din București, fiind contact al pacientului 17, fostul cadru MAI, care nu a declarat faptul că a călătorit în Israel, de unde, cel mai probabil, a contractat COVID-19.
Bărbatul care a îmbolnăvit deja alte șasepersoane, comisar șef și fost șef la Poliția Capitalei, a mințit autoritățile cu privire istoricul deplasărilor sale.