CORONAVIRUS | STUDIU: Virusul a fost creat în laborator. Fostul director al MI6 sprijină afirmația

CORONAVIRUS | STUDIU: Virusul a fost creat în laborator. Fostul director al MI6 sprijină afirmația
Foto: Hepta - Abaca Press / Utrecht Robin/ABACAPRESS.COM

Potrivit studiului realizat de doi oameni de știință, norvegianul Birger Sørensen și britanicul Angus Dalgleish, noul coronavirus nu are origini naturale, fiind creat în laborator, notează The Telegraph. Fostul director al MI6, Sir Richard Dearlove, sprijină afirmația.

Virusul COVID-19, realizat într-un laborator

Multe ipoteze afirmă că noul coronavirusu ar fi apărut dintr-un laborator de la Wuhan, epicentrul pandemiei.

Noul studiu în acest sens, publicat în Quarterly Review of Biophysics, indică faptul că proteina din vârf conține secvențe ce par să fi fost introduse artificial.

De asemenea, se remarcă și lipsa mutațiilor de la descoperirea virusului, ceea ce sugerează că noul coronavirus este perfect adaptat la oameni, lucru imposibil dacă ar fi provenit din cauze naturale.

Directoarea Institutului de Virusologie din Wuhan neagă acuzațiile

Wang Yanyi, directoarea Institutului de Virusologie din orașul Wuhan se apără și neagă acuzațiile aduse, declarând că laboratorul pe care îl conduce deține trei tulpini vii de coronavirus de liliac, însă niciuna nu corespunde 100% cu cea care declanșează COVID-19, proporția fiind de doar 79,8%.

„La fel ca toată lumea, noi nici nu ştiam că virusul exista. Prin urmare, cum ar fi putut să scape din laboratorul nostru?”, a spus aceasta într-un interviu acordat CGTN.

Institutul de Virusologie din Wuhan studiază unii dintre cei mai periculoşi agenţi patogeni din lume. În încercarea de a determina caracteristicile virusului, cercetătorii laboratorului au demonstrat că secvenţa genomului noului coronavirus este similară în proporţie de 80% cu cea a SARS, care s-a aflat la originea unei precedente epidemii, în 2002-2003, şi în proporţie de 96% cu cea a unui coronavirus de liliac.

China și SUA, colaboratori în cercetarea coronavirușilor?

Studiul mai enunță faptul că Beijingul și Washingtonul ar fi colaborat mulți ani în domeniul cercetării coronavirușilor, mai ales pentru „accentuarea funcțiilor”, prin care transmisibilitatea de patogeni potențial pandemici pot fi mărite pentru a fi mai bine înțelese.

Sørensen crede că savanții chinezi au fost cei dintâi care au creat secvențele genomice ale SARS-C0V-2.

Sir Richard Dearlove, fostul șef al MI6 (în perioada 1999-2004), serviciul britanic de spionaj, a declarat pentru Daily Telegraph că studiile indică posibilitatea ca pandemia să își aibă originea în laborator, sugerând că o breșă în sistemul de biosecuritate a permis virusului să scape în timpul unui experiment.

Deși Dearlove neagă ideea eliberării intenționate a virusului, acesta dă vina pe China pentru că a încercat să ascundă scăparea accidentală a viruslui COVID-19, la fel cum susține și președintele Americii, Donald Trump.

„Cred că totul a început ca un accident. Acest lucru ridică semne de întrebare dacă China își va asuma responsabilitatea sau va plăti daune. Cred că acest lucru va determina toate țările să își regândească relația cu China și cu modul în care se raportează la China”, a declarat Dearlove, potrivit sursei citate.

Articolul a fost initial pe pagina de internet aForbes, dar la scurt timp a fost retras.

Un alt studiu contrazice ipoteza: Virusul COVID-19 nu a fost creat în laborator

Conform unul alt studio, noul coronavirus nu ar fi fost realizat într-un laborator.

Un grup de cercetatori a comparat genomul noului coronavirus cu cele ale altor 7 coronavirusuri: SARS, MERS, SARS, CoV-2, NL63, OC43 si 229E, conformLivescience.com

„Analiza noastră arată clar că virusul nu este un construct de laborator sau manipulat cu un scop precis”, spun realizatorii studiului.

Aceștia iau în calcul două variante: fie mutația s-a produs la o gazdă animală înainte ca virusul să ajungă la om, fie după ce s-a facut transferul animal-om.

Cu toate acestea, cercetătorii spun că noul coronavirus are o strânsă legatură cu predecesorul său SARS, ce provoacă un sindrom respirator sever acut, virus ce a făcut ravagii în 2002.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
23:56 - Un accident grav de circulație a avut loc joi seară în Cluj. Cinci tineri, printre care o adolescentă de 15 ani, au fost transportați la spital
23:53 - Ursula von der Leyen a anunțat un ajutor de 10 miliarde de euro pentru ţările afectate de inundaţii
23:37 - Rareș Bogdan, despre amendamentul care-l ajută pe Iohannis să candideze la parlamentare: Nu lăsăm pe nimeni în urmă. Ne respectăm președinții de partid și de țară. Privim spre viitor
23:27 - Țara din Europa care va limita folosirea limbii ruse. Nu va mai putea fi folosită la locurile de muncă sau pe bancomate
23:14 - Cum a scăpat Mario Iorgulescu de pedeapsa de 13 ani și 8 luni de închisoare. Motivare: Nu a intenționat să omoare pe cineva / Opinia separată a unui judecător: Tânărul era beat, drogat, conducea cu viteză excesivă, a trecut pe roșu
23:00 - Cât costă o vacanță de șapte zile, la un hotel all inclusive în prima vacanță a elevilor. Unele destinații deja nu mai au locuri
22:39 - Bogdan Paraschiv (Partida Romilor): Am auzit încă de acum 6 – 7 luni că e posibil ca Iohannis să candideze la parlamentare (VIDEO)
22:33 - Momente de groază la bordul unui avion. În timpul zborului, pasagerii au început să „sângereze din gură și din urechi”
22:07 - Diana Buzoianu (USR) acuză PNL de ipocrizie în relația cu Nicușor Dan: L-au atacat atâtea luni și acum îl caută. Teatru ieftin pentru voturi (VIDEO)
22:02 - Țuțuianu: Iohannis a tot căutat un loc de muncă bun și cald, după ieșirea din mandat. Probabil candidatura lui la Senat e susținută de Ciucă pentru un fel de întoarcere a unor servicii pe care i le-a făcut președintele în ultimii ani (VIDEO)