Pe măsură ce pandemia de coronavirus evoluează, tot mai mulți cercetători ajung la concluzia că purtarea măștilor de protecție este una dintre cele mai eficiente soluții pentru a evita răspândirea COVID-19. Un studiu al specialiștilor de la Universitatea Cambridge, Școala de Război Economic din Paris, Universitatea de Științe și Tehnologie din Hong Kong și Federația Familiei din Finlanda arată că folosirea măștilor ar putea fi chiar mai eficientă decât izolarea.
Cercetătorii din Franța, Marea Britanie, Finlanda și Hong Kong au ajus la aceatsă concluzie după ce au studiat efectele măsurilor impuse de autorități, adică izolarea, disatnțarea socială și purtarea măștilor de protecție, pornind de la principiul că 1% din populație e infectată cu SARS-CoV-2.
Astfel, potrivit estimărilor oamenilor de știință, dacă 80% din populație poartă masca, 60.000 de oameni muri după 500 de zile, în timp ce 180.000 ar muri dacă se respectă doar măsura izolării. Pe de altă parte, dacă doar 50% poartă masca bilanțul deceselor ar fi mult mai mare, iar răspândirea virusului nu ar mai putea fi controlată.
În același timp, dacă 90% din populație ar purta mască, virusul ar avea șanse mari să dispară după 50 de zile. Asta doar dacă obligativitatea purtării măștii nu ar fi introdusă prea târziu.
În schimb, cercetătorii arată că dacă masca nu este purtată și se aplică doar regulile distanțării sociale, atunci, în Franța s-ar putea ajunge la un milion de morți, notează bfmtv.com.
Începând din data de 15 mai, România va intra în etapa unei relaxări parțiale a măsurilor de restricție adoptate de autorități în contextul pandemiei de coronavirus. Astfel, cetățenii vor putea circula fără a avea asupra lor adeverința de la locul de muncă sau declarația pe propria răspundere pentru a-și justifica deplasările. Pe de altă parte, însă, românii vor fi obligați să poarte măști de protecție în spațiile publice închise și în mijloacele de transport în comun.
În acest context, ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a explicat, într-o intervenție telefonică pe B1 TV, că măștile de protecție trebuie schimbate după maximumpatru ore pentru că altfelse transformă într-un real pericol pentru sănătatea celor care le poartă.
„Masca se folosește doar când suntem în spații închise sau în mijloacele de transport în comun. În celelalte spații se folosește doar în condițiile în care avem o boală respiratorie și putem infecta noi. O mască se folosește între 2 și 4 ore. Dincolo de acest interval poate deveni ea însăși un pericol pentru că la nivelul ei se pot aduna secreții”, a explicat ministrul Sănătății.
Totodată, ministrul Economiei, Virgil Popescu, a declarat la finalul lunii aprilie că Guvernul vrea să se asigure că la 15 mai la nivel național oferta de măști va fi mai mare decât cererea, astfel încât să nu existe șanse ca prețul să fie speculat.
„Practic, putem spune că avem 10 companii, care pot să producă aceste măști. Gândiți-vă că, în medie, cam asta este capacitatea de producție, între 200.000 și 350.000 de măști zilnice. Înmulțiți cu cifra 10 și vedeți pe unde am putea ajunge cu producția zilnică. Aceasta este o valoare estimativă. De aceea vrem să ne luăm o marjă de siguranță și vom asigura din import diferența, tocmai pentru a nu avea surprize să avem o lipsă de măști începând cu 15 mai. Tot Ministerul Apărării a autorizat și 19 companii, care produc restul de materiale sanitare, vorbim aici de combinezoane, de halate, de botoșei, deci practic industria textilă românească s-a mișcat foarte repede”, a declarat Virgil Popescu, la ”Dosar de politician”.