CORONAVIRUS | Studiu: Pacienții vindecați de Covid-19 rămân cu leziuni pulmonare după externare

CORONAVIRUS | Studiu: Pacienții vindecați de Covid-19 rămân cu leziuni pulmonare după externare
Foto: Foto: Hepta - Abaca Press / Utrecht Robin/ABACAPRESS.C

Cercetătorii au descoperit că pacienții spitalizați cu noul coronavirus rămân cu leziuni pulmonare, dificultați de respirație și tuse săptămâni întregi după ce au fost externați din spital.

Studiu: La șase săptămâni de la ieșirea din spital, 88% dintre pacienți cu SARS-CoV-2 au semne de leziuni pulmonare

Efectele îndelungate și persistente ale coronavirusului asupra sănătății fizice reprezintă un subiect din ce în ce mai îngrijorător; chiar și cei care au avut Covid „ușor”, au raportat simptome care continuă timp de multe săptămâni sau chiar luni după ce infecția inițială a trecut.

Acum, cercetătorii din Austria au publicat rezultatele preliminare ale unui studiu care urmărește recuperarea pacienților care au fost spitalizați cu infecție severă cu SARS-CoV-2.

Rezultatele arată că la șase săptămâni de la ieșirea din spital, 88% dintre pacienți au prezentat încă semne de leziuni pulmonare în scanările CT, cum ar fi aspectul de cioburi de sticlă în plămân, în timp ce 47% dintre pacienți se confruntau cu dificultăți de respirație, transmite The Guardian. La 12 săptămâni, aceste cifre erau de 56% și, respectiv, 39%.

„Supraviețuitorii Covid-19 au insuficiență pulmonară persistentă la câteva săptămâni după recuperare”, a spus dr. Sabine Sahanic de la Clinica Universitară din Innsbruck, care face parte din echipa din spatele lucrării.

Dar traiectoria este spre recuperare. „De-a lungul timpului, o îmbunătățire moderată este detectabilă”, a adăugat ea.

Constatările sugerează, de asemenea, că, deși recuperarea de la Covid poate fi un proces îndelungat, boala nu pare să declanșeze o creștere a cicatricilor pulmonare în timp, potrivit echipei.

Studiul a urmărit starea de sănătatea a 86 de persoane care au avut coronavirus

Cercetarea, care urmează să fie prezentată la Congresul Internațional European Respiratory Society, a urmărit starea de sănătatea a 86 de pacienți cu coronavirus după externarea lor din spital. Optsprezece dintre acești pacienți fuseseră în terapie intensivă.

Vârsta medie a pacienților a fost de 61. Mai mult de 60% erau bărbați, aproape 50% erau fumători actuali sau foști și 65% erau supraponderali sau obezi.

Testele, inclusiv scanări, măsurători ale funcției pulmonare și examinări clinice au fost efectuate de două ori: la șase săptămâni după externare și din nou la 12 săptămâni.

Echipa a constatat că problemele persistente de sănătate erau prezente atât la pacienții care fuseseră în terapie intensivă, cât și la cei care nu.

Printre alte descoperiri, volumul pulmonar disponibil pentru respirație a fost mai mic de 80% din ceea ce s-ar aștepta pentru o persoană medie la 24 dintre pacienți la șase săptămâni și la 16 dintre pacienți la 12 săptămâni. În plus, echipa a găsit semne de leziuni cardiace în mai multe cazuri, deși acestea s-au îmbunătățit în timp.

În timp ce leziunile pulmonare la externare au fost mai severe în rândul celor care au fost în terapie intensivă, echipa a spus că acești pacienți au prezentat o rată similară de îmbunătățire a leziunilor pulmonare în același timp cu cei care nu au fost în terapie intensivă.

Echipa nu a putut exclude posibilitatea ca pacienții să fi avut probleme pulmonare preexistente, dar spun că scanările CT au fost tipice pentru Covid-19, în timp ce îmbunătățirile au fost observate atât în ​​scanări, cât și în funcția pulmonară în timp.

Studiul este în desfășurare: se efectuează și teste la 24 de săptămâni după externarea din spital pentru a monitoriza în continuare starea de sănătate a supraviețuitorilor.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
00:05 - Ciucă: Am pierdut politic pentru că am făcut coaliţie cu PSD. Important e să recunoşti când greșești. Unii colegi s-au opus atunci și au avut dreptate (VIDEO)
23:49 - Bode, banc cu PSD: „Cum deosebești la garderobă haina unui PSD-ist de celelalte?” (VIDEO)
23:42 - Doi medici de la un spital din Iași, bănuiți că ar consuma droguri în timpul gărzilor. Ambii sunt vizați într-o anchetă DIICOT
23:15 - Parlamentul a votat un proiect de lege care scutește de impozit câștigurile din cryptomonede. Biriș: „Probabil sunt destul de mulți care și-au luat șpăguțele prin bitcoin” (VIDEO)
22:58 - Vânzarea a peste 1000 de produse alimentare a fost oprită temporar de ANPC. Ce nereguli au sesizat comisarii
22:36 - Profesorul de economie Cristian Păun: Când politicienii îți spun ”stai liniștit în banca ta”, tre’ să sari ca ars. Discursul lor se va schimba radical după alegeri. Românii să fie cumpătați, că vin vremuri grele (VIDEO)
22:31 - Ce rețete neobișnuite a pregătit Meghan Markle cu ocazia Zilei Recunoștinței. „Vei fi regele sau regina burților fericire”
22:11 - Nicușor Dan, întrebat cu cine va vota la prezidențiale: „O să votez cu unul dintre ei” / „În momentul de față, îl avem sigur pe Marcel Ciolacu în turul 2” (VIDEO)
21:48 - Nicușor Dan: Referendumul nu va duce la desființarea sectoarelor. E o reechilibrare de putere între PMB și primăriile de sector / Bucureștiul anual acumulează deficit de dezvoltare pentru că nu pune bani în proiecte mari (VIDEO)
21:43 - Nicușor Dan îi îndeamnă pe bucureșteni să voteze și la referendum: “De trei ori DA!”/ „Ca primar, o să insist să avem niște standarde de cost, astfel încât lucrurile să fie cât mai echilibrate între sectoare” (VIDEO)