Cercetătorii au descoperit că pacienții spitalizați cu noul coronavirus rămân cu leziuni pulmonare, dificultați de respirație și tuse săptămâni întregi după ce au fost externați din spital.
Efectele îndelungate și persistente ale coronavirusului asupra sănătății fizice reprezintă un subiect din ce în ce mai îngrijorător; chiar și cei care au avut Covid „ușor”, au raportat simptome care continuă timp de multe săptămâni sau chiar luni după ce infecția inițială a trecut.
Acum, cercetătorii din Austria au publicat rezultatele preliminare ale unui studiu care urmărește recuperarea pacienților care au fost spitalizați cu infecție severă cu SARS-CoV-2.
Rezultatele arată că la șase săptămâni de la ieșirea din spital, 88% dintre pacienți au prezentat încă semne de leziuni pulmonare în scanările CT, cum ar fi aspectul de cioburi de sticlă în plămân, în timp ce 47% dintre pacienți se confruntau cu dificultăți de respirație, transmite The Guardian. La 12 săptămâni, aceste cifre erau de 56% și, respectiv, 39%.
„Supraviețuitorii Covid-19 au insuficiență pulmonară persistentă la câteva săptămâni după recuperare”, a spus dr. Sabine Sahanic de la Clinica Universitară din Innsbruck, care face parte din echipa din spatele lucrării.
Dar traiectoria este spre recuperare. „De-a lungul timpului, o îmbunătățire moderată este detectabilă”, a adăugat ea.
Constatările sugerează, de asemenea, că, deși recuperarea de la Covid poate fi un proces îndelungat, boala nu pare să declanșeze o creștere a cicatricilor pulmonare în timp, potrivit echipei.
Cercetarea, care urmează să fie prezentată la Congresul Internațional European Respiratory Society, a urmărit starea de sănătatea a 86 de pacienți cu coronavirus după externarea lor din spital. Optsprezece dintre acești pacienți fuseseră în terapie intensivă.
Vârsta medie a pacienților a fost de 61. Mai mult de 60% erau bărbați, aproape 50% erau fumători actuali sau foști și 65% erau supraponderali sau obezi.
Testele, inclusiv scanări, măsurători ale funcției pulmonare și examinări clinice au fost efectuate de două ori: la șase săptămâni după externare și din nou la 12 săptămâni.
Echipa a constatat că problemele persistente de sănătate erau prezente atât la pacienții care fuseseră în terapie intensivă, cât și la cei care nu.
Printre alte descoperiri, volumul pulmonar disponibil pentru respirație a fost mai mic de 80% din ceea ce s-ar aștepta pentru o persoană medie la 24 dintre pacienți la șase săptămâni și la 16 dintre pacienți la 12 săptămâni. În plus, echipa a găsit semne de leziuni cardiace în mai multe cazuri, deși acestea s-au îmbunătățit în timp.
În timp ce leziunile pulmonare la externare au fost mai severe în rândul celor care au fost în terapie intensivă, echipa a spus că acești pacienți au prezentat o rată similară de îmbunătățire a leziunilor pulmonare în același timp cu cei care nu au fost în terapie intensivă.
Echipa nu a putut exclude posibilitatea ca pacienții să fi avut probleme pulmonare preexistente, dar spun că scanările CT au fost tipice pentru Covid-19, în timp ce îmbunătățirile au fost observate atât în scanări, cât și în funcția pulmonară în timp.
Studiul este în desfășurare: se efectuează și teste la 24 de săptămâni după externarea din spital pentru a monitoriza în continuare starea de sănătate a supraviețuitorilor.