CORONAVIRUS | Studiu: Măștile au prevenit focare majore de Covid-19 în saloanele de coafură

CORONAVIRUS | Studiu: Măștile au prevenit focare majore de Covid-19 în saloanele de coafură

Doi angajați ai unui salon de înfrumusețare american care erau infectați cu noul coronavirus și au purtat mască de protecție nu au transmis virusul celor aproape 140 de clienți pe care i-au văzut de-a lungul mai multor zile, potrivit unui studiu publicat marți.

Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor, care a publicat raportul, a declarat că rezultatele indică o utilizare foarte largă a măștii de protecție.

Măștile au ajutat la prevenirea focarelor majore de SARS-CoV-2 în saloanele de coafură

Pe 12 mai, un hairstylist a dezvoltat simptome respiratorii la un salon din Springfield, Missouri și a continuat să lucreze cu clienții până la 20 mai, când a primit un test pozitiv pentru noul coronavirus. Acesta a ignorat sfatul medicilor de a se auto-izola după efectuarea testului, pe 18 mai

Un al doilea hairstylist, care a fost expus colegului său și a dezvoltat simptome pe 15 mai, a continuat, de asemenea, să lucreze până la 20 mai. Ulterior, după ce colegul său a fost confirmat ca fiind infectat, a fost efectuat un test și rezultatul pozitiv a venit două zile mai târziu.

În timpul interacțiunilor cu clienții, ambii stilisti au purtat măști: unul dintre ei a purtat o mască de bumbac cu două straturi, în timp ce celălalt a purtat fie o mască de bumbac cu două straturi, fie o mască chirurgicală.

Dar chiar și atunci când primul infectat a avut simptome, cei doi stilisti au interacționat între ei în pauze, niciunul nepurtând masca.

Astfel că, salonul s-a închis timp de trei zile pentru dezinfectare, în timp ce oficialii de sănătate din Greene au efectuat o anchetă epidemiologică, identificând un număr de 139 de clienți văzuți de cei doi stiliști infectați.

Restul personalului a fost, de asemenea, pus în carantină timp de două săptămâni.

Toți clienții au fost monitorizați pentru simptomele în următoarele două săptămâni și au unii dintre ei au fost testați la cinci zile de la identificare.

Astfel că, niciunul dintre cei 67 care au fost testați nu a fost pozitiv și niciunul dintre cei care au refuzat testarea nu au raportat simptome în următoarele 14 zile, potrivit rfi.fr.

Clienții au fost aproximativ echilibrați pe sexe, iar vârstele lor au fost cuprinse între 21 și 93 de ani, cu vârsta medie de 52. Marea majoritate au purtat măști pe întreaga durată a programărilor, care au durat între 15 minute și 45 de minute.

Aceștia purtau în mare parte măști de pânză sau măști chirurgicale.

Autorii raportului CDC au concluzionat: „Adoptarea pe scară largă a politicilor care necesită acoperirea feței în spațiile publice ar trebui considerată a reduce impactul și amploarea undelor suplimentare de COVID-19”.

OMS: Ar putea fi posibil ca noul coronavirus să se transmită și pe calea aerului

Reamintim că, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a anunțat, joi, că noul coronavirus s-ar putea transmite și prin aer în spații închise, astfel că, purtarea măștilor poate proteja persoanele.

OMS susține că transmiterea pe calea aerului în zone aglomerate și prea puțin aerisite „nu trebuie scoasă din calcul”. Anumite studii sugerează că această posibilitate în principal în „spații aglomerate închise… spre exemplu, în restaurante și în sălile de fitness”, susține OMS.

De altfel, instituția globală comenta subiectul și marți, când anunța că există „probe emergente” în acest sens.

Acest lucru ar putea însemna că aerosolii cu virus pot rămâne infecțioși în aer pentru o perioadă determinată de timp. Cu toate acestea, alte studii resping prezența de ARN viral în aer, în afara procedurilor medicale, a explicat OMS, adăugând că este nevoie de mai multe cercetări pentru o poziție edificatoare.

OMS: „Lumea nu va reveni la vechea normalitate…”

Recent, Organizația Mondială a Sănătății a lansat un nou avertisment, pe fondul creșterii numărului de infectări.

„Lumea nu va reveni la vechea normalitate într-un viitor previzibil. Virusul rămâne inamicul public numărul unu, dar acțiunile numeroaselor guverne și persoane nu reflectă acest lucru. Prea multe țări merg în direcția greșită”, a declarat directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`