Nou studiu despre clorochină, medicamentul minune pentru tratarea coronavirusului: 90% dintre pacienți s-ar fi vindecat

Publicat: 10 04. 2020, 16:58

Președintele Emmanuel Macron l-a vizitat joi pe renumitul medic francez Didier Raoult din Marsilia, a cărui activitate s-a concentrat în ultimele săptămâni asupra cercetării efectelor clorochinei, medicament utilizat în mod normal pentru boli auto-imune, în tratarea COVID-19

Potrivit ziarului Les Echos, Raoult a oferit lui Macron rezultatele unui nou studiu pe 1.061 de pacienți, care arată o rată de succes de 91 la sută.

Întrebat despre raport, consilierul prezidențial a declarat că Macron a luat notă de un anumit număr de elemente prezentate de profesor și că va examina cu atenție, în special după o întâlnire cu grupul său consultativ științific.

Macron încă nu și-a împărtășit public opinia cu privire la aceste controverse.

Frederic Dabi, directorul general adjunct al firmei de votare Ifop, a declarat că vizita lui Macron a fost menită să demonstreze dorința sa de a consulta un corp larg de opinie.

Deși îi oferă medicului o măsură de „legitimitate”, vizita președintelui este și „o modalitate de a controla comentariile lui Didier Raoult, deoarece acum nu poate spune că nimeni nu l-a ascultat vreodată”, a spus Dabi.

Macron, care l-a cunoscut pe profesorul Didier Raoult la spitalul său din Marsilia, în spatele ușilor închise, nu a susținut tratamentul, a spus biroul său, adăugând că a fost prea devreme pentru ca guvernul francez să evalueze eficacitatea acestui tratament.

„O vizită nu legitimează un protocol științific, o vizită marchează pur și simplu interesul șefului statului pentru aceste studii clinice, indiferent dacă sunt promițătoare sau nu”, a spus un consilier prezidențial.

Dar vizita prezidențială este un impuls pentru profesorul din Marsilia, care a devenit unul dintre cei mai cunoscuți medici din Franța, după ce tratamentul său a fost citat într-un tweet de Trump, numindu-l „unul dintre cei mai mari vizionari din istoria medicinii”.

Echipa sa de cercetare a publicat date care arată că din 80 de pacienți cu Covid-19 ușor tratați cu hidroxiclorochina și azitromicină, 93 la sută nu au avut niveluri detectabile ale virusului după opt zile.

Medicii au pus sub semnul întrebării valoarea studiului din Marsilia și a mai multor documente din China privind același tratament.

Criticii subliniază faptul că toate aceste studii nu compară rezultatele pacienților care au primit terapii cu persoane care nu au luat acest trament.

Un spital din Franţa a oprit tratamentul cu hidroxiclorochină pentru pacienții cu COVID-19. Acesta prezenta risc cardiac major. Efectele secundare ale medicamentului, constatate și de specialiștii din SUA și Suedia

Evenimentul are loc în contetxul în care un spital din Franța a întrerupt un tratament experimental ce conținea hidroxiclorochină din cauza riscului cardiac major.

Spitalul Universitar din Nisa se află printre numeroasele unități medicale ce testează tratamente pe bază de hidroxiclorochină pe pacienții infectați cu coronavirus. Acesta a fost selectat pe 22 martie și de atunci testează patru tratamente diferite, unul dintre ele conținând acest medicament, informează Newsweek.com. Scopul este ca măcar unul dintre ele să-și demonstreze eficiența, cu efecte secundare minime.

Émile Ferrari, șeful secției Cardiologie al Spitalului Pasterur din Nisa, a declarat că efectele secundare au fost sesizate, tratamentul fiind întrerupt în cazul unor pacienți.

Controverse privind utilizarea hidroxiclorochinei

Acetea nu sunt singurele controverse privind folosirea hidroxiclorochinei. Potențialele efecte secundare ale medicamentului asupra sistemului cardiovascular au fost evidențiate încă de la finele lunii trecute de către Mayo Clinic, o organizație americană non-profit cu sediul în Rochester.

Aceasta a atras atenția că medicamentul poate duce la stop cardiac, apoi la deces. La un număr mic de pacienți, acesta poate determina un ritm cardiac anormal.

La rândul lor, medicii din Suedia încep să interzică adminsitrarea clorochinei . Decizia ar fi fost luată după ce mai multe rapoarte au indicat că efectele secundare sunt foarte grave.

După efectuarea unor teste suplimentare, săptămâna trecută, tot tratamentul cu clorochină a fost oprit împotriva covid-19 în spitalul universitar Sahlgrenska. Asta după ce au existat rapoarte despre efecte secundare mai grave decât se credeainițial. “Nu putem exclude reacțiile adverse grave, în special cele care privesc afecțiunile cardiace, și este un medicament cu doze mari. În plus, nu avem dovezi puternice că clorochina are efect asupra covid-19”, a precizat un reprezentant al comunității științifice pentru presia din Suedia.