Premierul Ludovic Orban a anunțat, luni, că autoritățile au pârghiile legale pentru a aplica amenzi celor care nu respectă restricțiile rămase în vigoare în perioada stării de alertă, care sunt menite să prevină o răspândire agresivă a coronavirusului. Amenzile variază între 500 de lei și 15.000 de lei, în funcție de gravitatea abaterii, iar cei care le primesc pot plăti jumătate din sumă, în termen 15 zile. După două luni de stare de urgență, decretată din cauza epidemiei de coronavirus, luni intră în vigoare legea privind starea de alertă, așa că, din acest moment pot fi aplicate sancțiuni. Mijlocul lunii mai a marcat începutul unui proces de relaxare a restricțiilor, dar unele au rămas în vigoare, tocmai pentru că pericolul COVID-19 nu a trecut. Acestea au fost prezentate pe scurt, joi seară, după o ședință a Comitetului Național pentru Situații de Urgență. Una dintre măsuri prevede că românii nu se pot deplasa între localități decât în baza unei declarații pe proprie răspundere și doar din motive extrem de bine întemeiate. Declarația poate fi descărcată de AICI.
Legea privind starea de alertă în România a intrat în vigoare luni, 18 mai. Asta înseamnă că forțele de ordine au baza legală pentru a aplica amenzi în cazul celor care nu respectă restricțiile anti-COVID-19. Sancțiunile variază între 500 și 15.000 de lei.
Potrivit actului normativ, cei care organizează, în perioada stării de alertă, mitinguri, demonstrații, procesiuni, concerte sau alte tipuri de întruniri, indiferent de natura lor, în spații deschise sau închise, pot primi amenzi de la 3.000 de lei la 15.000 de lei. De asemenea, cei care participă la astfel de evenimente riscă sancțiuni între 500 de lei şi 2.500 de lei. Desfășurarea de către organizatori a unor mitinguri, demonstrații, procesiuni, concerte sau a altor tipuri de întruniri, în spații deschise sau închise, este pedepsită cu amenzi cuprinse între 2.000 de lei şi 10.000 de lei.
Persoanele care se deplasează pietonal sau cu mașini în zone sau, după caz, intervale de timp în care circulația a fost interzisă sau restrânsă pot primi amenzi între 500 de lei şi 2.500 de lei. Cei care nu respectă interdicția de a ieși din clădirile, localitățile sau zonele în care a fost instituită carantina pot primi amenzi cuprinse între 1.000 de lei şi 5.000 de lei. Cetățenii care nu respectă măsurile individuale de protejare a sănătății pot fi amendați cu sume cuprinse între 500 lei şi 2.500 lei. Cei care încalcă măsura izolării la domiciliu riscă sancțiuni între 1.000 și 5.000 de lei.
Cine achită amenda în maximum 15 zile va plăti jumătate din suma aplicată.
Joi seară, Raed Arafat, șeful DSU, a prezentat reglementările în vigoare în perioada stării de alertă. Pe scurt: românii pot circula în interiorul localității fără declarație pe proprie răspundere; deplasările între localități se pot face doar cu motive extrem de bine întemeiate; masca de protecție este obligatorie în spațiile publice închise și în mijloacele de transport în comun; zborurile și traficul rutier spre și dinspre mai multe țări sunt suspendate; se poate dispune și pe durata stării de alertă măsura carantinării unor zone; persoanele revenite din străinătate trebuie să stea în izolare la domiciliu, indiferent de statul din care revin; se deschid centrele comerciale cu suprafața de până în 15.000 de metri pătrați, se deschid parcurile, nu și locurile de joacă pentru copii.
Guvernul a aprobat, luni, Hotărârea privind instituirea stării de alertă, în conformitate cu prevederile Legii 55/2020. Potrivit proiectului, aceasta se instituie pe întreg teritoriul ţării, începând cu data de 18 mai, pe o durată de 30 de zile.
La debutul ședinței de guvern, premierul Ludovic Orban a afirmatcă România e o demoncrație, nu o anarhie, prin urmare există reguli de respectat, iar încălcarea lor va fi pedepsită conform legii.
„Trecem de la starea de alertă la starea de alertă maximă, pentru că legea ne oferă pârghiile necesare pentru a ne asigura că regulile sunt respectate.Dacă vrem să relaxăm măsurile la 1 iunie, este necesar ca actuala relaxare să nu genereze o creștere a cazurilor. Se poate reveni la măsurile de restricție dacă se constată o creștere a numărului de cazuri”, a punctat șeful Guvernului.
Până la această oră, România a confirmat 16.871 de cazuri de COVID-19. Un număr de 1.107 de oameni au decedat, dar 9.890 s-au vindecat.