CORONAVIRUS. Spitalul Județean Suceava revine la 70% din activitatea anterioară pandemiei: ‘Pe toate nivelele, până la etajul V, se vor organiza secţii non-COVID’

Publicat: 26 05. 2020, 18:54

Activitatea Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) Suceava ar putea fi reluată în proporţie de 70%, după ce s-a confruntat cu cel mai mare focar de coronavirus din România, a declarat, marţi, preşedintele Consiliului Judeţean (CJ), Gheorghe Flutur. Totodată, acesta a menționat că secţiile cu specialităţi unice vor funcționa ca non-COVID. Anunțul acestuia vine după ce numărul de cazuri de Covid-19 a scăzut chiar și în această zonă, supranumită în luna aprilie ‘Lombardia României’. Spitalul Județean din Suceava a fost atunci militariazat, iar municipiul și alte opt localități au fost băgate în carantină.

70% din activitatea Spitalului Județean Suceava se reia, secţiile cu specialităţi unice funcţionând ca non-COVID

Activitatea Spitalului Judeţean de Urgenţă Suceava ar putea fi reluată în proporţie de 70%, făcând posibilă funcţionarea unor secţii cu specializări unice în judeţ. Preşedintele Consiliului Judeţean, Gheorghe Flutur, a precizat că această decizie a fost luată în urma a două întâlniri succesive ale Comitetului judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, dar şi a uneia tehnice la care a participat coordonatorul pentru gestionarea COVID al Regiunii Nord-Est, Lucian Indrei.

„Pe toate nivelele, până la etajul V, se vor organiza secţii non-COVID. Etajul VI va fi zonă tampon, unde vor fi pacienţii internaţi care sunt testaţi şi care apoi, în funcţie de rezultatul testului, vor fi internaţi pe secţiile COVID sau non-COVID. La etajul VII va fi terapie intensivă COVID şi secţii pentru intervenţii chirurgicale pentru pacienţi COVID. Va fi asigurată separarea circuitelor funcţionale COVID şi non-COVID. În funcţie de evoluţia bolii în judeţ, va fi posibilă, ulterior, amenajarea etajelor superioare ca zone COVID, odată cu amenajarea etajului VI ca zonă non-COVID”, a explicat Flutur, potrivit Agerpres.

Potrivit preşedintelui CJ Suceava, pavilioanele de la Spitalul Vechi se vor menţine ca spaţii COVID, cu excepţia Secţiei de oncologie, care va fi non-COVID. Totodată, la Spitalul Vechi a fost demarată procedura pentru înfiinţarea unui compartiment ATI lângă Secţia de Boli Infecţioase.

”Având în vedere evoluţia la acest moment a situaţiei epidemiologice în judeţ, acestea sunt soluţiile identificate pentru revenirea, în etape, a activităţii Spitalului Judeţean Suceava la activităţile normale, de dinainte de pandemie. Nu a fost cazul să fie luate în calcul alte soluţii, cum ar fi zonele de izolare pentru pacienţii asimptomatici sau alte unităţi medicale din judeţ şi salut acest lucru. Urmează ca mâine să se realizeze procedura de avizare epidemiologică pentru soluţia prezentată”, a spus Flutur.

Spitalul Județean Suceava are din nou șefi civili

Spitalul Județean de Urgență Suceava a fost militarizat în data de 2 aprilie, la ordinul ministrului Sănătății, Nelu Tătaru.

Medicul militar col. Daniel Ionuț Derioiu a preluat conducerea la acea dată, când situația creată de pandemia de covid-19 la Suceava părea că nu mai poate fi controlată.

La o lună distanță, după ce numărul cazurilor de Covid-19 la Suceava s-a stabilizat, Spitalul Județean Suceava a fost preluat din nou șefi civili. Ministerul Apărării a precizat că unitatea este acum funcțională, poate oferi servicii medicale pacienților COVID-19 și poate răspunde unor urgențe în cazul celor care nu sunt infectați.

„Civilii și militarii au luptat umăr la umăr cu un inamic nevăzut, dar redutabil.În astfel de momente, în condiții, practic, de război se consolidează echipe. Doar împreună vom ieși mai puternici din această luptă cu COVID-19”, a declarat ministrul Apărării, Nicolae Ciucă.

Bilanțul cazurilor de Covid-19 la Suceava

În continuare, județul Suceava rămâne cel mai afectat de Covid-19 din țara noastră. Grupul de comunicare Strategică a anunțat, marți, că de la începutul pandemiei au fost depistate cu SARS-CoV-2 3.454 de persoane. Printre acestea, chiar și , preşedintele Consiliului Judeţean, Gheorghe Flutur.