Coronavirus. 6 sfaturi medicale greșite pe care ar trebui să le ignori

Publicat: 29 04. 2020, 09:05

Criza provocată de COVID-19 este în curs de desfășurare în mai multe țări din întreaga lume și nu există în prezent un remediu cunoscut. Din păcate, acest lucru nu a oprit pe unii oameni să aplice o serie de sfaturi pentru sănătate, de la unele inutile, dar relativ inofensive, până la unele, chiar periculos.

Redăm mai jos lista cu miturile naturiste distribuite masiv în mediul online, chiar dacă sunt combătute de oamenii de știință, potrivit bbc.com:

 

1. Usturoiul

 

O mulțime de postări care recomandă consumul de usturoi pentru a preveni infecția cu COVID-19 sunt distribuite pe Facebook.

OMS (Organizația Mondială a Sănătății) spune că, deși este „un aliment sănătos care poate avea unele proprietăți antimicrobiene”, nu există nicio dovadă că consumul de usturoi poate proteja oamenii de noul coronavirus.

În multe cazuri, aceste tipuri de remedii nu sunt dăunătoare în sine, atât timp cât nu vă împiedică să urmați sfaturi medicale bazate pe dovezi. Dar au potențialul de a fi, așa cum s-a dovedit în cazul unei femei din China, care a trebuit să primească tratament la spital pentru  inflamații severe în gât după ce a consumat 1,5 kg de usturoi brut.

 

2. „Minerale minune”

 

YouTuberul Jordan Sather, care are multe mii de adepți pe diferite platforme, a susținut că un „supliment mineral minune”, numit MMS, poate „șterge” coronavirusul.

Conține dioxid de clor – un agent de albire. Sather și alții au promovat substanța chiar înainte de izbucnirea coronavirusului, iar în ianuarie a replicat că „nu numai dioxidul de clor (aka MMS) este un tratament eficient pentru celulele canceroase, dar poate șterge și coronavirusul”.

Anul trecut, US Food and Drug Administration (FDA) a avertizat despre pericolele pentru sănătate generate de consumul de MMS. Autoritățile medicale din alte țări au emis, de asemenea, alerte cu privire la aceasta.

 

3. Dezinfectant de casă

 

Au existat numeroase rapoarte privind lipsa gelului de dezinfectare a mâinilor, în condițiile în care spălarea mâinilor este o modalitate cheie de a preveni răspândirea virusului.

Pe măsură ce rapoartele privind deficiențele au apărut în Italia,mai multe rețete pentru geluri de casă au fost distribuite pe rețelele de socializare.

Dar aceste rețete, presupuse erau mai potrivite pentru un dezinfectant necesar la curățarea suprafețelor și, după cum au subliniat oamenii de știință, nu sunt potrivite pentru utilizarea pe piele.

Gelurile de mână pe bază de alcool conțin de obicei emolienți, ceea ce le face mai blânde pe piele, pe deasupra conținutului de alcool este de 60-70%.

 

4. Argint coloidal

 

Utilizarea argintului coloidal a fost promovată în cadrul emisiunii moderatorului american Jim Bakker. Argintul coloidal reprezintă particule minuscule din metal suspendate în lichid. Un invitat  a susținut că soluția ucide câteva tulpini de coronavirus în decurs de 12 ore (în timp ce a recunoscut că nu a fost încă testat pe Covid-19).

Ideea că ar putea fi un tratament eficient pentru coronavirus a fost larg împărtășită pe Facebook, în special de grupurile de „libertate medicală”, care sunt profund suspicioase în privința sfatului medical principal.

Susținătorii argintului coloidal precizează că poate trata tot felul de afecțiuni de sănătate, poate acționa ca un antiseptic și afirmă că ajută sistemul imunitar. Există unele utilizări ocazionale ale argintului în asistență medicală, de exemplu în bandaje aplicate rănilor, dar asta nu înseamnă că este eficient să consumi.

Există sfaturi clare din partea autorităților din domeniul sănătății din SUA că nu există dovezi că acest tip de soluție este eficient pentru nicio stare de sănătate. Mai important, ar putea provoca reacții adverse grave, inclusiv leziuni la rinichi și convulsii.

 

5. Bea apă la fiecare 15 minute

 

Într-o postare, distribuită de mai multe conturi de Facebook, citează un „medic japonez” care recomandă băutul apei la fiecare 15 minute pentru a elimina orice virus care ar fi putut intra în gură. O versiune în limba arabă a fost distribuită de mai mult de 250.000 de ori.

Profesorul Trudie Lang de la Universitatea din Oxford spune că nu există „niciun mecanism biologic” care să sprijine ideea că poți să speli doar un virus respirator în stomac și să-l omoare.

Infecții precum coronavirusurile pătrund în organism prin tractul respirator atunci când inspirați. Unele dintre ele ar putea intra în gură, dar chiar și apa potabilă constantă nu va împiedica infectarea.

Cu toate acestea, hidratarea este în general un bun sfat medical.

 

6. Căldura și evită înghețatei

 

Există o mulțime de variante ale sfaturilor care sugerează faptul că creșterea temperturii ucide virusul, de la recomandarea consumului de apă caldă până la aplicarea băilor calde sau folsirea uscătorului de păr.

O postare, distribuită de zeci de utilizatori și atribuită în mod fals Unicef ​​- susține că consumul de apă caldă și expunerea la soare va ucide virusul și spune că înghețata trebuie evitată.

Charlotte Gornitzka, care lucrează pentru Unicef ​​a respns categoric acest sfat: „Un mesaj online eronat recent … care pretinde a fi o comunicare Unicef ​​pare să indice evitarea înghețatei și a altor alimente reci. Aceasta este , desigur, cu totul neadevărat. „

 

În lume este o cursă contracronometru pentru descoperirea unui vaccin-anticoronavirus

 

Zeci de laboratoare din mai multe țări se străduiesc să găsească un vaccin anti-coronavirus. Elveția, Germania, SUA, China sunt doar câteva dintre țările care fac teste cu vaccinuri anti-coronavirus.

Rezultatele lor vor trebui să facă obiectul unei analize a unui comitet de experţi înainte de a fi validate de comunitatea ştiinţifică. Astfel, cel mai probabil, un vaccin anti-coronavirus va fi pe piață anul viitor.

 

Bilanțul pandemiei de COVID-19

 

Pandemia de coronavirus continuă să facă victime în întreaga lume. Peste 3 milioane de oameni din 210 țări și teritorii au fost infectați cu SARS-CoV-2 de la debutul crizei, iar peste 207.000 au murit. Alți peste 57.600 sunt în stare gravă, dar aproape 883.000 s-au vindecat.

Cu aproape 988.000 de infectări și peste 55.000 de decese, SUA continuă să fie țara cea mai afectată din lume de pandemia de COVID-19. În Europa, Spania a înregistrat cele mai multe îmbolnăviri – peste 226.600, iar Italia cele mai multe decese – peste 26.600.