CORONAVIRUS | Șerban Bubenek: Am realizat ce se putea face cu bani. Ne vom confrunta dramatic cu problema personalului, dar și aici ne-am mișcat. Dacă românii respectă măsurile, vom învinge (VIDEO)

Publicat: 05 11. 2020, 21:33
Foto: 360medical.ro

Profesorul Șerban Bubenek, președintele Societății Române de Anestezie și Terapie Intensivă, a explicat joi seară, pentru B1 TV, ce progrese a făcut România în ultimele luni, în pregătirea spitalelor pentru pacienții cu coronavirus: câte paturi la Terapie Intensivă sunt în plus, ce aparatură și echipamente au fost achiziționate. Acesta a precizat că marea problemă rămâne, în continuare, personalul de specialitate insuficient, dar și aici a explicat progresele făcute în ultima vreme. Șerban Bubenek a insistat, însă, că tot acest efort trebuie ajutat de disciplina populației și disponibilitatea românilor de a respecta măsurile de prevenție: „dacă românii se pun toți la un loc, vor putea să învingă și de data asta”.

Șerban Bubenek, despre progresele făcute în dotarea spitalelor și pregătirea personalului în lupta cu COVID-19

„În primul rând, trebuie spus că suntem într-o zi tristă, grea, urâtă, cu peste 1.000 de paturi ocupate în Terapie Intensivă, cu peste 120 de morți în ultimele 24 de ore, cu aproape 10.000 de cazuri noi, lucruri care complică situația. Dar cu siguranță trebuie să fim optimiști, nu trebuie să ne predăm în fața acestei pandemii. Nu avem niciun fel de motiv să abandonăm lupta”, a declarat profesorul Șerban Bubenek, pentru B1 TV.

Acesta a explicat apoi ce progrese s-au făcut în ultimele luni în dosarea spitalelor pentru tratarea pacienților COVID-19: „Noi știm că, în ultimele opt luni, am făcut ceea ce s-a putut face cu bani în România: aproape s-a dublat capacitatea de ventilație în secțiile de ATI din România, acum cu 70% și până la sfârșitul lui decembrie se va dubla cu adevărat, s-au luat și paturi, monitoare, tot feluri de aparate și device-uri necesare. Avem, în momentul de față, peste 3.200 de paturi funcționale de Terapie Intensivă, inclusiv cu cele 190 mobile din diverse tiruri și locații din afara spitalelor, și aproape 1.000 de paturi de terapie intermediară sau de supraveghere postanestezică, care pot intra în luptă. Nu mai contează azi câte paturi de COVID aveam până ieri, pentru că în fiecare zi, la nivelul DSP-urilor și fiecare spital își face o numărătoare, redeschide paturi noi, redotează, redirecționează personal”.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

Profesorul Șerban Bubenek a explicat apoi că marea problemă rămâne personalul insuficient, dar și aici se fac pași înainte: „Problema personalului e cea cu care ne vom confrunta dramatic în următoarele două-trei luni, deși și aici ne-am mișcat. Săptămâna trecută, au terminat 132 de medici specialitatea ATI, dând Diploma Europeană de Anestezie și Terapie Intensivă ca examen scris. E singura specialitate din România care are un astfel de examen serios când devine specialist. Sunt oameni bine formați, care dacă vor fi trimiși acolo unde trebuie, vor fi primiși cum trebuie și li se va da ce trebuie, vor face ce trebuie. Am demarat și un proiect împreună cu Societatea Europeană de Terapie Intensivă, e un proiect finanțat de comunitate europeană pentru toată Europa. Din România participă în jur de 1.200 de medici și 3.000 de asistente care nu sunt specialiști ATI, dar care la finele lunii ianuarie, vor fi în stare să fie voluntari și să ne ajute în secțiile ATI. Vor face lucruri pe care, deocamdată, nu știu să le facă. Nu știu câți din ei vor lua examenul, dar noi ne pregătim pentru câteva mii de oameni”.

Șerban Bubenek, despre mortalitatea în România, în secțiile ATI

„Indiferent de ce se va întâmpla, datoria noastră ultimă e ca orice pacient care ajunge la ATI să beneficieze de toate șansele ca să iasă viu de acolo. Vestea bună este că mortalitatea în România, în secțiile de ATI, nu e mai mare ca nicăieri în lume.

Peste tot în jur de 50%, de la începutul pandemiei și până azi, iar mortalitatea la milionul de locuitori în România, azi, e de 393 de cazuri, de trei ori mai puțin decât decât în America, de două ori și jumătate mai puțin ca-n Spania, de două ori mai puțin ca-n Franța. Ducem o bătălie grea, dar o vom duce până la capăt”, a mai declarat, pentru B1 TV, președintele Societății Române de Anestezie și Terapie Intensivă.

Șerban Bubenek: Dacă românii se pun toți la un loc, vor putea să învingă epidemia de coronavirus

Șerban Bubenek a insistat apoi că este absolut necesar ca populația să respecte măsurile de prevenție.

„Deși forurile cele mai înalte ale acestei țări, de la Președinție, Guvern, autorități sanitare au comunicat aproape fără greșeală ce are de făcut populația, cred că mai trebuie comunicat și de văzut ce măsuri trebuie luate ca populația să îmbrățișeze aceste măsuri cu înțelegere și să țină aproape de noi. Dacă facem un efort până la finele anului, probabil la anul vom avea vaccinul în primele trei luni. Deci dacă românii se pun toți la un loc, vor putea să învingă și de data asta.

Populația să vină alături de autorități, alături de noi, să înțeleagă că doar protejându-se pe ei și pe cei dragi pot să protejeze această țară și să o facă să funcționeze în continuare”, a mai declarat profesorul Șerban Bubenek, pentru B1 TV.