CORONAVIRUS | Secretar de stat din Ministerul Sănătății: Vaccinarea întregii populaţii va începe cel mai devreme în primăvară

CORONAVIRUS | Secretar de stat din Ministerul Sănătății: Vaccinarea întregii populaţii va începe cel mai devreme în primăvară
Foto: Pixabay.com

Vaccinarea populației din România împotriva noului coronavirus va începe, cel mai devreme, în primăvara anului 2021, a explicat, miercuri, Horațiu Moldovan, secretar de stat în cadrul Ministerului Sănătății, informează Agerpres.

Noi precizări despre vaccinarea anti-coronavirus a populației din România

Oficialul guvernamental a precizat că în strategia națională de vaccinare sunt prevăute etape referitoare la stocarea și distribuția dozelor de vaccin, iar prioritate în procesul de administrare a serului vor avea cadrele medicale și persoanele din grupele de risc.

„România este o parte a acordurilor încheiate cu UE pentru procurarea de vaccinuri împotriva virusului SARS-CoV-2. Din cauza cererii extrem de ridicate, se pare că acest vaccin trebuie să ajungă în ţările membre ale UE într-un mod etapizat. Toate statele vor primi în acelaşi timp tranşe. Primii vaccinaţi vor fi lucrătorii din sectorul sanitar şi persoanele din grupe de risc. Vaccinarea întregii populaţii va începe cel mai devreme în primăvară. Vrem să ne asigurăm că vaccinurile vor fi folosite la cel mai înalt grad de eficienţă şi siguranţă şi să respecte toate reglementările internaţionale”, a declarat Horațiu Moldovan, în cadrul dezbaterii „Programul de tratament HIV în al doilea val COVID”, care a avut loc cu ocazia Zilei monidale SIDA.

Moldovan a mai precizat că, în România, lupta cu noul coronavirus are loc pe două fronturi: cel al prevenției și cel al îngrijirii persoanelor contaninare care sunt internate în unitățile medicale.

În acest context, secretarul de stat a subliniat că la nivel European situația epidemiologică se agravează de la o zi la alta, ”populaţia fiind expusă unui risc major de infectare cu SARS-CoV-2”.

Și în România evoluția numărului de îmbolnăviri este îngrijorătoare, motiv pentru care ”autorităţile trebuie să se adapteze permanent la noi şi noi măsuri de gestionare a acestei situaţii aproape de catastrofă”, a mai spus Horațiu Moldovan.

Strategia națională de vaccinare anti-COVID-19, discutată în ședința de joi a CSAT

Strategia națională de vaccinare anti-COVID-19 va fi discutată joi, 3 decembrie, în cadrul unei ședințe a Consiliului Superm de Apărare a Țării (CSAT).

„De eficiența acestei campanii depinde în mare măsură stoparea pandemiei și, implicit, protejarea vieții românilor. Avem de-a face cu o adevărată problemă de securitate națională, pe care o abordăm cu maximă responsabilitate, pentru a garanta siguranța cetățeanului. Autoritățile s-au mobilizat foarte bine și, la ora actuală, avem o Strategie de vaccinare anti-COVID, care va fi aprobată în zilele următoare, și avem organizată o structură clară, Comitetul Național de Coordonare a activităților privind vaccinarea împotrivaSARS-CoV-2. De asemenea, au fost stabilite toate mecanismele de aprovizionare, stocare și implicare a resurselor umane de la diferite niveluri, precum și planul de acțiune, cu etape clare. Strategia de vaccinare anti-COVID va fi supusă aprobării în ședința Consiliului Suprem de Apărare a Țării, pe care o voi convoca în perioada imediat următoare”, a declarat președintele Klaus Iohannis, pe 23 noiembrie.

Vaccinarea împotriva noului coronavirus va fi voluntară și gratuită și se va face în mod etapizat.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`